Speelsnoep

Speelsnoep

Speelsnoep

Speelsnoep

Ik geef het toe, wanneer ik naar Japan ga is het niet om de tempels van Kyoto te bezoeken. Ook niet om Tokyo Skytree te beklimmen of een heet bad te nemen bij de sneeuwapen in Nagano. Als ik naar Japan ga, is het voor het overheerlijke, verleidelijke, eindeloos aanwezige, kleurrijke en vooral lekkere speelsnoep!

Speelsnoep in Japan


Japan bezit sinds oudsher een rijke traditie van snoep, en niet zomaar snoep, zoals een zak chips leegvreten of een zakje gummibeertjes open trekken. Nee, in Japan is snoep praktisch een kunstvorm op zich. Zoals de Wagashi (和菓子) die geserveerd worden bij een Japanse theeceremonie en waarvan zelfs de benamingen dichterlijk zijn opgesteld. Of Amezaiku (飴細工); een soort kneedbare hopjes die door artiesten op straat en festivals tot wonderbaarlijke beeldjes van dieren worden omgetoverd. En laten we ook de enorme variëteit van rijstcrackers niet vergeten die succesvol zijn over heel de wereld.

Maar ook in deze tijd staat de Japanse vindingrijkheid niet stil, en natuurlijk zijn ze erin geslaagd het gehele productieproces van een snoepfabriek in een kleurrijke verpakking te stoppen, en het creëren van snoep zo simpel te maken dat zelfs instant noedels er jaloers op kunnen zijn!

Het zijn plastieken pakjes, waarin alles aanwezig is om zelf een bepaald soort snoep te maken, het enige dat je zelf moet voorzien is water. De snoepjes variëren van gummi figuurtjes in verscheidene kleuren tot het namaken van volledige gerechten zoals sushi of hamburgers met frietjes. Het is altijd op een klein formaat en je koopt het dan ook niet om de honger te stillen, maar voor het plezier van het maken en het zien van je resultaat. En als je erin geslaagd bent van poeder en water je eigen yakisoba te toveren, en het door kan spoelen met een mysterieuze zelfgebrouwen frisdrank waarvan je totaal niet weet wat er in zit… wel, dan kan dat toch niet anders dan je enorm goed smaken?

Marimo Marschmallow heeft ons een ticketje naar Japan bespaard (om nog maar te zwijgen van de indigestie) en op zijn Youtube kanaal kan je een heel gamma aan Japans ‘speelsnoep’ ontdekken: