Sterrenkijken in Japan

Sterrenkijken in Japan

Stel je voor: je gaat op vakantie naar Japan en je houdt van astronomie. Wat is er nou leuker om deze twee dingen te combineren? In Tokyo gaat het wellicht lastig worden, maar als je de stad uit gaat dan zijn er in Japan een aantal hele goede plekken om te gaan waarnemen. Hier delen we een paar van de beste plekken voor sterrenkijken in Japan!

Wij laten je graag zien hoe veelzijdig een vakantie in Japan kan zijn. Er is zoveel te ontdekken en beleven dat het niet uitmaakt wat je interesses zijn, je kan er genoeg vinden om er een zeer leuke en gevarieerde reis van te maken. Geschiedenis, (sub)cultuur, natuur, allerlei activiteiten en sporten, kunst, architectuur, sterrenkijken, en zelfs zon/zee/strand, in Japan is het er en kan het allemaal. Zelfs als je zou willen fietsen met een Nederlandse gids dan kan dat!

Sterrenkijken in Japan


Sterrenkijken in Hokkaido

Ashibetsu (Hokkaido)

Ashibetsu (芦別) op het noordelijkste eiland van Japan ligt in het midden van Hokkaido, vlak naast de beroemde bloemengebieden van Biei en Furano. Het gebied, ver weg van de grote steden, staat vooral bekend om de heerlijke kersen en natuurlijke schoonheid zoals watervallen.

Door het gebrek aan kunstmatige lichtbronnen in de omgeving is Ashibetsu een geweldig gebied voor activiteiten als sterrenkijken. Sommige hotels organiseren sterrenkijktochten, waarbij een gids uitlegt wat je ziet en waar je moet zoeken naar bekende objecten zoals de planeten en bepaalde sterrenbeelden.

Sterrenkijken in Nagano

Achi Village (Nagano)

Op ongeveer 1,5 uur met de bus van Nagoya ligt de ‘beste plek om de sterren te zien’ volgens het Japanse Ministerie van Milieu. Heavens Sonohara ligt in Achi Village (阿智村), Nagano, en dit is inderdaad een hemel voor wie onbelemmerd wil sterrenkijken. Je kunt een ritje maken in een gondel die je ‘s avonds naar een hoogte van 1400 meter brengt en je 2,5 kilometer lang laat genieten van een uitzicht dat op veel plaatsen in de wereld niet te zien is.

Ver weg van alle vervuilde lucht en zonder stadslichten is het uitzicht op de sterren ongelooflijk. Je kunt de donkere contouren van de Japanse Alpen op de achtergrond zien terwijl je langzaam door de lucht beweegt met de lichten uit. Als je hier in de herfst bent, maken ze mooie magische ochtendritten boven de wolken.

Sterrenkijken in Nara

Odaigahara (Nara)

Nara stad is een populaire toeristische bestemming vanwege de vele historische schatten en leuke hertjes. Maar wist je dat Nara ook een prefectuur is? Het gebied staat bekend om zijn ongerepte natuur en is zeer de moeite waard om te ontdekken. Odaigahara (大台ヶ原) is te bereiken met het openbaar vervoer vanuit de stad Nara, en de meeste mensen beginnen hun reis bij het Odaigahara Visitor Center vanwaar ze gaan wandelen.

Je ziet er spectaculaire natuurlijke rotsformaties en zelfs een standbeeld van Japan’s eerste (legendarische) keizer Jimmu wiens verhaal sterk verbonden is met het gebied. Er zijn verschillende eenvoudige accommodaties waar je kunt overnachten in het gebied. Vanwege de afgelegen ligging is dit een van de beste spots om te sterrenkijken in heel Japan.

Sterrenkijken in Okayama

Ibarashi Hoshizora Park (Okayama)

Terwijl er op de andere plaatsen geen kunstlicht is dat alle sterren behalve de helderste verduistert door een gebrek aan mensen, is in Bisei-cho, Okayama, waar het Ibarashi Hoshizora Park (井原市星空公園) is gelegen, de “Light Pollution Prevention Ordinance” verantwoordelijk voor het gebrek aan licht.

De inwoners van Bisei-cho geloven in een legende dat een meteoor boven het gebied in 3 stukken zou zijn gespleten, en daarom zetten zij zich in voor het behoud van de natuur in het gebied en het promoten van sterrenkijken.

In het Hoshizora Park, op meer dan 500 meter hoogte, is een sterrenwacht die je kunt gebruiken als je reserveert en een vergoeding betaalt. Als je een wens wilt doen, kun je die op een briefje schrijven en handig in de brievenbus bij de ingang van het park deponeren. Je wens zou moeten uitkomen nadat ze het voor je hebben verbrand bij het heiligdom van Hoshio.

Sterrenkijken in Miyazaki

Tachibana Observatory (Miyazaki)

Niet ver van de beroemde Takachiho kloof in Miyazaki ligt het Tachibana Observatory (たちばな天文台). De sterrenwacht ligt in Miyakonojo City, dat al 10 jaar is uitgeroepen tot de ‘beste stad om te sterrenkijken in Japan’. De sterrenwacht, die ook een klein planetarium bevat, is toegankelijk voor het publiek op vrijdag en zaterdag tussen 19.00 en 22.00 uur.

Je kunt de maan, planeten en sterren zien door een spiegeltelescoop van 500 mm en een brekingstelescoop van 200 mm en 400 mm. Aangezien de sterrenwacht is gebouwd op een heuvel met een goed uitzicht op de omgeving, kun je van hieruit de hele hemel zien.