Sommige Tokyo 2020 onderdelen wellicht naar Zuid-Korea

Het Internationaal Olympisch Commitee overweegt om de onderdelen roeien en kanoën van de Tokyo 2020 Olympische Spelen te verplaatsen naar Zuid-Korea in een poging de kosten terug te dringen, aldus Japanse mediaberichten.

Hiermee loopt het IOC het risico om de organisatoren van Tokyo 2020 tegen zich in het harnas te jagen. Die zelfde organisatoren hebben echter bij hun bod voor de Spelen gesteld een “compact” evenement te organiseren.

The Guardian haalde Kyodo News en Asahi Shimbun aan die gezegd zouden hebben dat de twee onderdelen naar de Zuid-Koreaanse stad Chungju verplaats worden als de organisatoren en Yuriko Koike, gouverneur van Tokyo, het niet eens kunnen worden over een locatie in Japan. Chungju was een van de locaties voor de Asian Games van 2014 en beschikt dus over bestaande infrastructuur.

Aanleiding zou het advies van een denktank zijn die Koike had samengesteld voor de evaluatie van voorstellen om de onderdelen niet in Tokyo maar in het noord-oosten van Japan onder te brengen.

De denktank opperde verder om bestaande locaties te renoveren voor de onderdelen volleybal en zwemen, in plaats van de bouw van volledig nieuwe stadions. De denktank heeft berekend dat met de huidige plannen de kosten van Tokyo 2020 vier maal groter zijn dan begroot en drie maal groter dan de kosten van London 2012.

Geef een reactie