Tokyo 2020 wordt te duur, aldus het IOC

Het Internationaal Olympisch Comité is het niet eens met de begroting voor Tokyo 2020. De Japanse organisatoren hebben toegezegd de begroting onder de 20 miljard te houden. Het IOC wil de kosten echter flink omlaag hebben.

In 2013 won Tokyo de biedingen voor de Olympische spelen van 2020. In het bod beloofde Tokyo compacte en goedkope Spelen. De kosten zouden onder 8 miljard euro blijven. Die raming liep op naar 30 miljard, het viervoudige van de oorspronkelijke schatting. De organisatie besloot daarop om bouwplannen aan te passen en onderdelen te verplaatsen.

Wij hebben niet ingestemd met zo’n bedrag. Wij geloven dat de Spelen voor een aanzienlijk kleiner bedrag kunnen worden georganiseerd.

IOC vice-voorzitter Peter Coates

De aanpassingen zouden een besparing van 10 miljard moeten opleveren, maar daar is het IOC niet tevreden mee. “Wij hebben niet ingestemd met zo’n bedrag”, zei vice-voorzitter Peter Coates. “Wij geloven dat de Spelen voor een aanzienlijk kleiner bedrag kunnen worden georganiseerd.”

IOC-voorzitter Thomas Bach maakte het zijn missie om het goedkoper te maken om Olympische Spelen te organiseren. Dit geeft meer steden de mogelijkheid om dat te doen. Een aantal steden heeft recent een bod ingetrokken vanwege de hoge kosten. Oslo en Stockholm zagen om die reden af van de kans de Winterspelen van 2022 te organiseren.

Een van de oplossingen om de kosten te drukken die overwogen wordt is het verplaatsen van een aantal onderdelen naar Zuid-Korea.

Geef een reactie