Todai-ji

Top 5 Werelderfgoed in Japan

Op dit moment staan 15 plaatsen in Japan op de UNESCO Werelderfgoedlijst onder het kopje Cultureel Werelderfgoed. Natuurlijk zijn alle 15 spots de moeite waard, maar als je maar beperkt de tijd hebt in Japan en je een keuze moet maken dan help ik je daar graag bij. De tempels van Kyoto en Kasteel Himeji ken je waarschijnlijk wel. Graag help ik je kiezen uit de andere iets minder bekende plaatsen. Hier is wat in mijn bescheiden opinie de top 5 van de erfgoedlijst is.

Top 5 Werelderfgoed in Japan


Werelderfgoed: Heiligdommen en tempels van Nikko

Heiligdommen en tempels van Nikko

Nikko is een van de meest heilige plekken in Japan. Je hoeft niet religieus te zijn om de spirituele rust die hier heerst te ervaren. Het volledige Werelderfgoed van Nikko bestaat uit 103 religieuze gebouwen, waaronder de machtige mooie schrijnen Futarasan Jinja en Toshogu.

  • Werelderfgoed sinds: 1998
  • UNESCO nummer: 913
Kofuku-ji

Historische monumenten uit het Oude Nara

Nara is het epicentrum van de Japanse geschiedenis. Het was een van de eerste hoofdsteden van Japan en is de thuisbasis van een aantal indrukwekkende gebouwen. Een aantal van deze gebouwen, met name die met een religieuze functie, zijn aangewezen als Werelderfgoed. Met een bezoek aan Nara Park kun je ook deze afvinken op je lijstje.

  • Werelderfgoed sinds: 1998
  • UNESCO nummer: 870
Werelderfgoed: Historische dorpen Shirakawa-go en Gokayama Ogi

Historische dorpen Shirakawa-go en Gokayama Ogi

Het lijkt wel een eeuwenoud schilderij zoals Shirakawa-go hier op de foto in de sneeuw ligt. Shirakawa-go ligt hoog in de bergen. Het sneeuwt hier dus best veel. De daken van de huizen zijn zo gebouwd dat de sneeuw eraf glijdt voordat het te zwaar wordt en het huis doet instorten. Deze traditionele manier van bouwen is zelfs in Japan uniek, waardoor Shirakawa-go een plekje op de erfgoedlijst te pakken heeft gekregen.

  • Werelderfgoed sinds: 1995
  • UNESCO nummer: 734
Werelderfgoed: Itsukushima heiligdom

Itsukushima heiligdom

Ondanks de focus op de druppels aan de bladeren op de foto hierboven herken je duidelijk de “drijvende” torii poort van Itsukushima Jinja. Deze Shinto schrijn en een aantal andere heiligdommen op het eiland zijn in 1996 officieel toegevoegd aan de erfgoedlijst.

  • Werelderfgoed sinds: 1996
  • UNESCO nummer: 776
Werelderfgoed: Plaatsen uit de Japanse Meiji industriële revolutie

Plaatsen uit de Japanse Meiji industriële revolutie

De nieuwste Japanse toevoeging aan de Werelderfgoedlijst is niet exact wat je voor je ziet als je aan Japan denkt. Toch verdient het een plekje in de top 5. De industriële revolutie luidde ook in Japan de moderne tijd in. Een aantal van de installaties uit die tijd zijn bewaard gebleven en sinds 2015 verzekerd van een toekomst als Werelderfgoed.

De meest indrukwekkende van deze installaties is Gunkanjima. Dit is de bijnaam van het eiland Hashima voor de kust van Nagasaki. Het betekend letterlijk slagschipeiland, ingegeven door overeenkomsten met… Je snapt wat ik bedoel. Van 1887 tot 1974 werd op Gunkanjima steenkolen gemijnd. Toen in 1974 de steenkolen op raakten werd het eiland verlaten. De verlaten appartementen staan er nog.

  • Werelderfgoed sinds: 2015
  • UNESCO nummer: 1484