Shirakawa-go

UNESCO Werelderfgoed in Japan

De Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, kortweg UNESCO, is de tak van de Verenigde Naties die zich bezig houdt met het stimuleren en behouden van intellectuele en culturele eigendommen wereldwijd. Wij als reizigers kennen de UNESCO natuurlijk voornamelijk van de Werelderfgoedlijst. Maar wat is dat eigenlijk, Werelderfgoed?

Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden.

Wikipedia

Op dit moment zijn er 23 locaties in Japan die bestempeld zijn als Werelderfgoed. Daarvan zijn 19 locaties cultureel erfgoed en 4 locaties natuurlijk erfgoed.

Cultureel UNESCO Werelderfgoed


UNESCO Werelderfgoed Gusuku

Gusuku en aan het Koninkrijk van Ryukyu gerelateerde eigendommen

Ooit was de zuidelijke archipel Okinawa het zelfstandige Ryukyu Koninkrijk. In deze UNESCO Werelderfgoed locatie zijn vijf kasteel ruïnes, twee stenen monumenten en twee culturele landschappen uit deze periode samengebracht.

Alle 9 locaties van dit Werelderfgoed liggen op Okinawa Eiland, het hoofdeiland van de archipel.

Tosho-gu

Heiligdommen en tempels van Nikko

De heiligdommen en tempels van Nikko zijn, samen met hun natuurlijke omgeving, een prachtig voorbeeld van hoe Japanse religie integreert met de natuur. Een aantal van de heiligdommen zijn opgedragen aan nazaten van de Tokugawa familie, die over Japan regeerden van 1603 tot 1868.

Van alle heiligdommen in Nikko is Tosho-gu, het mausoleum van Tokugawa Ieyasu, het meest rijkelijk versierd.

Kumano Kodo

Heilige plaatsen en pelgrimsroutes in het Kii-gebergte

In het zuiden van het Kii Schiereiland, waar de prefecturen Wakayama en Mie samenkomen ligt de regio Kumano. Hier liggen drie belangrijke Shinto heiligdommen, die een rol zouden hebben gespeeld bij het ontstaan van Japan als land meer dan 2.000 jaar geleden.

Vanaf de drie heiligdommen van Kumano loopt een netwerk van pelgrimsroutes richting de kust en dieper de bergen in richting Koyasan en Yoshino. Dit netwerk van pelgrimsroutes is meer dan 1.000 jaar oud. Ooit strekte de paden zich uit tot aan Osaka en Kyoto.

Om de tientallen kilometers wandelpaden en de heiligdommen zelf zeker te stellen voor toekomstige generaties heeft de UNESCO in 2004 de heiligde plaatsen en het netwerk van pelgrimsroutes toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Hiraizumi

Hiraizumi

In de 11e en 12e eeuw was Hiraizumi het bestuurlijke centrum van het noorden van Japan. Dit UNESCO Werelderfgoed omvat een aantal tempels en overblijfselen van overheidsgebouwen uit deze tijd.

Het noordelijke gedeelte van Japan was in deze tijd geïnspireerd door het Zuivere Land Boeddhisme, waarmee een kenmerkende stijl van architectuur en tuinontwerp gemoeid gaat.

Shirakawa-go

Historische dorpen Shirakawa-go en Gokayama

Eeuwen lang lagen de bergdorpen Shirakawa-go en Gokayama vrijwel volledig afgesloten van de rest van de wereld. De locale economie werd aangedreven door de traditionele productie van zijde.

De zijdewormen werden gehouden op de zolders van de typische huizen die uniek zijn voor deze regio; huizen met een hoog dak bedekt met stro. De vorm van de daken is ingegeven door de dikke pakken sneeuw die hier in de winter vallen. Door de stijle hoek blijft er niet teveel sneeuw op de daken liggen.

Niet alleen de gebouwen maar ook de traditionele zijdeproductie in de regio zijn door de UNESCO bestempeld als Werelderfgoed.

Kinkaku-ji

Historische monumenten van oud Kyoto

In 794 werd Kyoto de keizerlijke hoofdstad van Japan. Bijna 1.200 jaar lang was de stad het middelpunt van de Japanse cultuur. Veel gebruiken en tradities vinden hun oorsprong in de stad.

Een uitstekend voorbeeld hiervan zijn de honderden tempels en heiligdommen die volgens typisch Japanse houten religieuze architectuur zijn gebouwd.

De UNESCO heeft 15 traditionele houten gebouwen in Kyoto en buursteden Uji en Otsu voorzien van het predicaat Werelderfgoed.

Todai-ji

Historische monumenten van oud Nara

Van 710 tot 784 was Nara de hoofdstad van Japan. In deze periode werd voor het eerst in de geschiedenis de macht in Japan gecentraliseerd en werd de basis gelegd voor een politiek stelsel dat eeuwen mee zou gaan.

In deze relatief korte periode bloeide Nara op tot een cultureel en politiek centrum met grote welvaart. De gebouwen uit deze tijd die bewaard zijn gebleven geven een goed beeld van een keerpunt in de Japanse geschiedenis en zijn daarom door de UNESCO aangewezen als Werelderfgoed.

Horyu-ji

Horyu-ji

Rond de tempel Horyu-ji in Nara liggen 48 Boeddhistische monumenten. De oudsten hiervan stammen uit de 7de en 8ste eeuw. Daarmee behoren ze tot de oudste houten gebouwen ter wereld.

De gebouwen zijn van groot cultureel belang omdat ze inzicht geven in hoe het Boeddhisme en Boeddhistische architectuur naar Japan kwamen vanuit China.

UNESCO Werelderfgoed Itsukushima

Itsukushima Shinto heiligdom

De drijvende torii-poort van Itsukushima Jinja is een van de meest gefotografeerde locaties in Japan. Bij hoog water lijken de poort en een gedeelte van het heiligdom te drijven.

Op deze heilige plaats werd waarschijnlijk de de 6de eeuw voor het eerst een heiligdom gebouwd. Het huidige complex stamt uit de 12de eeuw en vormt een unieke combinatie tussen de natuur, bergen en zee enerzijds en menselijke creativiteit anderzijds.

Kasteel Himeji

Kasteel Himeji

In de stad Himeji, ongeveer 100 kilometer ten westen van Osaka, staat het mooiste en grootste 17de eeuwse samoerai kasteel van Japan. Kasteel Himeji was in 1993 de eerste locatie in Japan die de status Cultureel Werelderfgoed kreeg.

Het complex van Kasteel Himeji bestaat uit 83 gebouwen met een formidabel en ingenieus verdedigingssysteem. Het letterlijke hoogtepunt is de prachtige hoofdtoren die al vanaf grote afstand in het oog springt.

Gunkanjima

Locaties van de Meiji Industriële Revolutie in Japan

Dit UNESCO Werelderfgoed bestaat uit 23 locaties die een significatie betekenis gespeeld hebben in de industriële revolutie in Japan. Tot 1868 was Japan volledig afgesloten van de buitenwereld. Na de opening kwam de industriële revolutie in hoog tempo op gang. De 23 locaties liggen verspreid over 8 prefecturen, voornamelijk in het westen van Japan.

De meest unieke van de 23 is het eiland Gunkanjima, voor de kust van Nagasaki, waar in 1890 een steenkolenmijn opende. Op dit piepkleine eiland woonden ruim 5.200 mensen, allemaal mijnwerkers en hun familie. In 1974 sloot de mijn en sindsdien is het eiland verlaten.

Mount Fuji

Mount Fuji

De iconische vulkaan Mount Fuji is voor velen hét symbool van Japan. De conische vorm van de berg is bovendien een bron van inspiratie voor kunstenaars en pelgrims.

Het UNESCO Werelderfgoed van Mount Fuji bestaat uit unieke 25 locaties op en rond de berg die de artistieke en religieuze essentie van deze plaats inkapselen.

Mozu Graven

Mozu-Furuichi Kofun

In de stad Sakai, direct ten zuiden van Osaka, ligt een verzameling van 49 kofun grafheuvels. Deze graven waren voor de elite in de periode van 300 tot 538 na Christus.

Uit de verschillen tussen de grafheuvels is veel af te leiden over de verschillende sociale klassen uit deze tijd. De kofun variëren enorm in grootte en hebben vaak elegante geometrische ontwerpen.

Nationaal Museum voor Westerse Kunst

Nationaal Museum voor Westerse Kunst

De Zwitserse architect, kunstenaar en stedenbouwkundige Le Corbusier was een van de pioniers van de moderne architectuur. Vanwege zijn belangrijke bedrage op dit gebied kregen 17 gebouwen van zijn hand, verspreid over 7 landen het predicaat UNESCO Werelderfgoed.

Het enige gebouw in Japan ontworpen door Le Corbusier is het Nationaal Museum voor Westerse Kunst in Ueno Park in Tokyo. Dit is een van de 17 gebouwen die behoren tot dit erfgoed.

Munakata Taisha

Okinoshima en de geassocieerde locaties in de Munakata regio

Het heilige eiland Okinoshima ligt 60 kilometer voor de kust van Fukuoka en is het hoofdkwartier van Munakata Taisha, een bepaalde stroming in de Shinto religie. Het eiland en het heiligdom op het eiland zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Wel kunnen bezoekers twee dependences van Munakata Taisha bezoeken, één staat op het eiland Oshima vlak voor de kust en de andere staat op het vaste land. Ook de twee dependences behoren tot het UNESCO Werelderfgoed.

UNESCO Werelderfgoed Oura Kathedraal

Verborgen Christelijke locaties in Nagasaki

Van de 17e t/m de 19e eeuw was het Christendom verboden in Japan. Nagasaki was de enige havenstad in Japan waar buitenlanders in zekere mate zich mochten vestigen. Zodoende werd de stad het “raam naar de wereld” en werd de omgeving meer dan elders in het land blootgesteld aan westerse invloeden. Zo ontstond er in de regio een verborgen Christelijke gemeenschap.

Dit erfgoed bestaat uit tien dorpjes, de overblijfselen van Kasteel Hara en een kathedraal.

UNESCO Werelderfgoed Atoombomkoepel

Vredesmonument van Hiroshima (Atoombomkoepel)

Op 6 augustus 1945 om kwart over 8 ’s ochtends ontplofte de eerste atoombom boven de stad Hiroshima. Meer dan 140.000 mensen kwamen om en vrijwel alle gebouwen in het centrum van de stad werden weggevaagd. Het enige gebouw dat de bom overleefde is de Atoombomkoepel.

Het skelet van dit gebouw staat in het hart van de stad als krachtige herinnering aan deze vreselijke gebeurtenis. Naast de Atoombomkoepel ligt het Hiroshima Vredespark met monumenten en een museum.

Tomioka

Zijdemolencomplex van Tomioka

Ten noordwesten van Tokyo, in de prefectuur Gunma, staat het interessant stuk industrieel erfgoed. Het zijdemolencomplex van Tomioka is gebouwd tijdens de Japanse industriële revolutie aan het einde van de 19de eeuw.

Het complex bestaat uit 4 locaties waar de verschillende productiestappen doorlopen werden. Dit erfgoed is een goed voorbeeld van de ontwikkeling van massaproductie in Japan.

Iwami Ginzan

Zilvermijn en cultuurlandschap van Iwami Ginzan

In een cluster bergen in de prefectuur Shimane in het westen van het hoofdeiland Honshu ligt een oude zilvermijn Iwami Ginzan. In de 17de eeuw was deze mijn verantwoordelijk voor éénderde van al het zilver dat wereldwijd geproduceerd werd.

Het UNESCO Werelderfgoed omvat niet alleen de mijn zelf, maar ook de transportroutes die gebruikt werden om de erts naar de kust te vervoeren. Vanaf de havens werd de zilvererts geëxporteerd naar China en Korea.

Natuurlijk UNESCO Werelderfgoed


Ogasawara Eilanden

Ogasawara Eilanden

Op de Ogasawara Eilanden, 1.000 kilometer ten zuiden van Tokyo midden in de Grote Ocean, leven planten en dieren die nergens anders ter wereld te vinden zijn.

Van de archipel van ruim 30 eilanden zijn de twee grootste per veerboot bereikbaar vanaf Tokyo. De overtocht duur 24 uur.

Shirakami-Sanchi

Shirakami-Sanchi

De bergketen Shirakami-Sanchi ligt op de grens tussen de prefecturen Akita en Aomori in de noordelijke regio Tohoku. De bergen zijn bedekt met een dicht woud zonder wandelpaden. Hier staan de laatste restanten van de Siebold beukenbomen die ooit de hellingen bedekten.

In het woud komt de zwarte beer voor, evenals 87 verschillende vogelsoorten.

UNESCO Werelderfgoed Shiretoko

Shiretoko

Het Shiretoko Schiereiland in Hokkaido is een van de meest ongerepte stukken natuur van Japan. Het gebied is een uitstekend voorbeeld van de unieke interactie tussen de ecosystemen in het water en op het land. In de zee rond het schiereiland zorgt drijfijs in de winter voor een unieke ecologische samenstelling.

Yakushima

Yakushima

Het eiland Yakushima, ten zuiden van Kyushu, staat bekend vanwege de unieke flora en fauna. Vooral de ceders, die naar schatting tussen 2.000 en 7.000 jaar oud zijn, zijn indrukwekkend.

Om de natuur op het eiland veilig te stellen was het eiland een van de eerste locaties in Japan die ingeschreven werd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.