Baan in Japan gegarandeerd? Wordt docent Engels!

In Japan is er een behoorlijke behoefte aan hoogopgeleide buitenlanders, met name als leraar Engels (en dat is ook niet zo vreemd). Je kunt ook je geluk beproeven in andere vakgebieden, maar leraar Engels staat echt met stip bovenaan. In Nederland is een behoorlijke behoefte aan werken in Japan (afgaande op de hoe veel bezoekers naar deze site komen via een Google “baan in Japan” zoekopdracht).

Jij bent hoogopgeleid en wilt werken in Japan. 1 + 1 = 2 zou je zeggen.

Zo eenvoudig als jouw aanbod afzetten tegen de vraag van Japan is het helaas niet. Er spelen nog wat andere zaken een rol. Het komt dan ook al snel neer op (((1 + 1) x 38 : 4) + 1) : 10 = 2. Of iets soortgelijks…

Het werkvisum

Om in aanmerking te komen voor een baan in Japan zal je ook in aanmerking moeten komen voor een werkvisum. En dat is, hoe je het ook went of keert, de bottleneck.

Japanse bedrijven zullen alleen buitenlanders aannemen en die sponsoren voor hun visumaanvraag als ze redelijk zeker weten dat die aanvraag toegewezen wordt. Om dus kans te maken op een baan in Japan moet dus eigenlijk al uit je cv blijken dat je een goede kandidaat bent voor een werkvisum.

Hoe dat exact zit leg ik in dit artikel uitgebreid uit. Maar samenvattend komt het neer op twee harde eisen:

 1. Je moet tenminste een Bachelor diploma afgerond hebben
 2. Je opleiding en/of arbeidsverleden moet relevant zijn voor de baan waarop ie solliciteert

Heb je een Bachelor in iets economisch en solliciteer je op iets medisch dan is uiteraard de kans klein dat je een werkvisum krijgt.

Solliciteer je daarentegen op een baan als leraar Engels en heb je daar ook voor gestudeerd, dan zal een werkgever het wel aandurven om namens jou bij de Japanse IND aan te kloppen voor een visum.

De grootste kans op een baan in Japan

Garantie op werk is er nergens, ook niet in Japan. Als je vastberaden bent om naar Japan te gaan kun je er echter wel een hoop aan doen om jezelf zo goed mogelijk te presenteren.

Dat begint (en bij een goede keuze eindigd) met je opleiding. Het is simpel: je maakt de meeste kans op een baan in Japan als docent Engels. Wil je dus echt echt echt naar Japan? Volg dan een Bachelor opleiding docent Engels.

Garantie op een baan heb je nooit. Maar met een Bachelor lerarenopleiding tot docent Engels sta je hoe dan ook het sterkst.

Het LOI heeft een goede lerarenopleiding Engels die hierop aansluit. Ben je je aan het oriënteren, vraag dan vrijblijvend een studiegids aan.

Andere mogelijkheden

Ook als je geen lerarenopleiding gedaan hebt maar je Bachelor volledig in het Engels gedaan hebt maak je een goede kans.

Ik hoorde recent per email van een van onze forum bezoekers dat hij bij AEON op gesprek mag komen. Hij heeft gestudeerd voor docent geschiedenis en heeft (relevante ervaring) een aantal maanden stage gelopen in Canada. Daar heeft hij in het Engels geschiedenisles gegeven.

Als er een hapklare formule voor succes bestaat, dan is dat een Bachelor lerarenopleiding tot docent Engels. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden.

Wil je werken in Japan dan kun je dit het beste al besluiten voor je aan je vervolgopleiding begint.

10 gedachten over “Baan in Japan gegarandeerd? Wordt docent Engels!

 1. Hoi, Ik ben Nancy

  Ik ben nu zestien jaar oud en wil later graag een baan in Japan. Mijn Engels is nu al erg goed en die opleiding lijkt mij wel wat. De grote vraag is nu: hoeveel japans moet je kunnen voor een baan in Japan als Engels docent?

  Alvast bedankt

  • Beste Nancy,

   Leuk dat je ons gevonden hebt. Goed dat je nu al bezig bent om naar Japan te gaan. Japans is vrijwel nergens een vereiste om aangenomen te worden als docent Engels.

   Sterker nog, de scholen vinden het eigenlijk wel prettig als je geen Japans spreekt. Dan moeten de leerlingen wel Engels met je spreken.

   Succes met je voorbereiding!

   Gr. Wouter

 2. Hey, ik ben ook 16 en ik ben bezig met mijn Engels om het op een native speaker niveau te brengen. Ik wou graag Engels docent worden en studeren in Japan. Mijn vraag is nu of er wel een studie daarvoor beschikbaar is in Japan en hoe ik me moet in schrijven op de Uni. (momenteel zit ik in 4 Havo), Bedankt

  (btw ik heb overal gezocht naar informatie over dit maar kon het nergens vinden, als u handige links heeft kunt u dit doorgeven?)

  • Hi Lyehus. Begrijp ik goed dat je na je havo je universitaire opleiding in Japan wilt gaan doen, en dat je leraar Engels wilt worden?

   Als je een volledige universitaire opleiding in Japan wilt volgen kom je al snel uit bij Ritsumeikan (http://en.apu.ac.jp/home/). Dat is een van de grootste internationale universiteiten in Japan. Kijk eens op de website of ze de opleiding hebben die je zoekt.

   Wil je tijdens je studie al gaan werken? Dat kan. Zodra je opleiding in Japan begint kun je een werkvergunning aanvragen als toevoeging op je studentenvisum. Dat duurt meestal een maand of twee voordat zo’n aanvraag verwerkt is. Je mag dan maximaal 20 uur per week werken.

   Houd er uiteraard wel rekening mee dat er een behoorlijk prijskaartje hangt aan het volgen van een universitaire opleiding. Je krijgt waarschijnlijk geen studiefinanciering en je moet zelf het volledige lesgeld betalen (studeer je in Nederland dan betaalt de overheid dat zonder dat jij er iets van merkt). Wees dus niet verrast als je € 10.000 per jaar of meer kwijt bent aan lesgeld.

   Als je daar het budget niet voor hebt maar toch naar Japan wilt zijn er ook opleidingen in Nederland die je de mogelijkheid geven om 1 of 2 semesters in het buitenland te studeren.

   Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Als je verder nog vragen hebt hoor ik het graag.

   Gr. Wouter

 3. Bedankt wouter ik waardeer het heel erg dat je op mijn vraag hebt gereageerd,

  Ja ik ben van plan om na mijn havo in Japan Engels docent te gaan studeren, maar ik ben ook van plan om na de studie gewoon daar te wonen dus is er echter geen een mogelijkheid dat ik een subsidie krijg bv. door officieel te emigreren naar Japan want ik weet niet hoeveel je krijgt met een bij baantje bij je studie maar 10 000$ word een beetje te veel per jaar. (ik wou er bij melden dat mijn beslissingen 100% zeker is dat ik daarheen wil gaan gelijk na mijn havo dus als u een mogelijk optie of mogelijkheid kent zou u dat graag willen meedelen ^.^ )

  Bedankt wouter,

  Gr. Lyehus

 4. Hoi ik ben Floor,

  Ik ga dit jaar beginnen met de studie Japanologie in Leuven en ik heb een CAE certificaat dus mijn Engels is erg goed. Ik vroeg me af hoe groot mijn kans dan is om een baan te krijgen als Engels docente in Japan.

  Alvast bedankt!

  • Beste Floor,

   Dat hangt met name af van hoe relevant je achtergrond is. Japanse bedrijven nemen alleen mensen aan die waarvoor de kans dat een visum toegekend wordt redelijk goed is. Op deze site vind je meer over hoe dat precies zit met het werkvisum voor Japan.

   Gr. Wouter

 5. Beste Wouter (of andere commenter),

  Op dit moment ben ik bezig met een full-time bachelor Archaeology and Anthropology aan The University of Bristol in Engeland (WO); mijn Engels classificeert zich logischerwijs op een academisch niveau. Hierna heb ik waarschijnlijk plannen om op vakantie te gaan naar Japan, en als dat bevalt dan lijkt het me onwijs interessant om Japanstudies te gaan doen in Leiden. Zou u iets kunnen zeggen over mijn kansen om in de toekomst woon- en werkachtig te zijn? Ik ben altijd gefascineerd geweest in de Japanse videogame-industrie, daar ligt mijn echte passie – maar als ik even realistisch ben dan weet ik dat werk in die sector nergens echt overvloedig is. Gezien mijn achtergrond zou de Japanse samenleving meer baat hebben bij mijn archeologische en antropologische relevante kennis en opgedane vaardigheden. Hoe zit het dus vervolgens met musea (bijv. gidsen) of andere culturele vacatures? Is er behoefte aan personen die zowel vaardig zijn in de Engelse, Nederlandse en Japanse taal zonder daarbij een echte ‘vertaalstudie/leren-vertalen-studie’ te hebben gedaan? Als ik dus enige potentie heb, waar ligt die dan volgens u, en gaat die eventueel verder dan de standaard ‘Engels leraar’? As a final note, ik ben een mens dat existentieel en cultureel zeer geïnteresseerd is, weet wat het is om een ‘outsider’ (doch pretenderend insider) in een andere cultuur te zijn, en ga niet voor het grote geld maar om mezelf en anderen te leren kennen met daarbij een ongekende discipline in waar ik me ook mee bezig houdt.

  Hartelijke groet,

  Hotse

  • Beste Hotse,

   Sorry voor de late reactie. Je bericht was in de spam filter beland.

   Ik denk dat er zeker potentie is voor je. Het lastigste verhaal is altijd het verkrijgen van het visum. Met jouw achtergrond komt dat wel goed denk ik. Ik heb zelf Bachelor volledig in Australië gedaan en ben toen naar Japan gegaan om daar te werken. Een volledige opleiding in jet Engels is ruim voldoende om de visum hindernissen te overkomen. Dat vakje kun je dus in principe afvinken.

   Ik was twee welen geleden op bezoek bij een vriend in Kyoto die daar na jaren Engels gegeven te hebben zijn eigen toeristische onderneming begonnen is. Hij gids nu mensen door de stad en wist te vertellen dat de afgelopen paar jaar het inkomend toerisme in Japan enorm groeit. Er zal dus steeds meer vraag komen naar gidsen.

   Om Japan binnen te komen zal het nog wel een tijdje zo blijven dat de weg van de minste weerstand is om eerst een jaar Engels te gaan geven aan een van de grote commerciële talenscholen. Wat je met veel andere vacatures ziet is dat je daar pas tegenaan loopt als je eenmaal in Japan woont.

   Ik hoop dat je hier wat mee kunt. Succes!

   Gr. Wouter

Geef een reactie