Werken als docent Engels in Japan

Japan is in trek. Het internationale toerisme in die richting zit in de lift. Ook steeds meer Nederlanders maken kennis met Japan. En dan gebeurd het onvermijdelijke: ze worden verliefd op het land. Op het Ervaar Japan forum komen er de laatste tijd steeds meer vragen binnen van mensen die na hun reis voor langere tijd terug willen naar Japan om er te werken.

Als je een beetje rond zoek op internet dan kom je er al snel achter dat de overgrote meerderheid van buitenlanders die in Japan werkt dat doet als docent Engels. De grote Japanse talenscholen werven actief personeel in de meeste Engels-sprekende landen. Veel mensen in Nederland spreken uitstekend Engels en zouden zonder problemen aan de slag kunnen als docent Engels in Japan. De Japanse Immigratie en Naturalisatie Dienst zorgt echter voor problemen.

Meer weten over arbeidsvoorwaarden in Japan? Lees hier wat je kunt verwachten.

De Japanse IND is verantwoordelijk voor het afgeven van werkvisums. Hoewel ze daar op zich relatief soepel mee omgaan, is er wel een probleem waar veel Nederlanders tegenaan lopen: aantoonbare relevantie.

Wat moet je hebben voor een werkvisum?

Om een werkvisum te krijgen als docent Engels voor Japan wordt je op twee punten doorgelicht:

  1. Heb je een Bachelor diploma? Dit is wat ze in het Engels noemen een “non-negotiable”, een harde eis waar niet aan te toornen valt. Dit is een ja of een nee. Een nee betekend geen werkvisum.
  2. Bevat je opleiding of arbeidsverleden voldoende relevantie? De beoordeling hiervan valt ten deel aan de ambtenaar die jouw visumaanvraag behandelt en is veel subjectiever dan punt 1.

Aantoonbare relevantie

Dus hoe zit dat nou met die aantoonbare relevantie? Ik vroeg het aan Jason, de HR baas van iTTTi Japan. Ik heb vijf jaar voor iTTTi Japan gewerkt en ken Jason goed. Hij vertelde mij het volgende over aantoonbare relevantie:

Japanese Immigration makes having a university degree a pre-requisite to obtaining a work visa. In short, Immigration will grant a visa (to work as an English teacher) so long as they are satisfied that we (the visa sponsor) can prove the applicant has the requisite English knowledge and skill. The educational background of the applicant needs to match the work they are meant to do.

As a rule of thumb, if the applicant is from a country where English is not an official language then the teacher’s degree qualifications are scrutinized much more closely. Things like: “where did they study?“, “what was the language of instruction?” and “what was the major subject studied?“.

I’ll use a couple of examples to better illustrate this:

In your case, you had a degree from an Australian university (if memory serves me correctly!). This reassured Immigration that you had the requisite English ability despite not being a citizen of a country where English was the main or an official language.

A contrasting example. A Dutch applicant went to university in Rotterdam and studied accounting. This applicant will be unlikely to get a visa to work as an English teacher. Immigration will feel they don’t have the necessary ‘prove-able’ English skills. They didn’t major in English or teaching, the school was in the Netherlands and the language of instruction was most certainly Dutch.

If the above Rotterdam applicant applied for a job that was better related to their degree or skillset (i.e. an accounting job or teaching Dutch) then they would likely get the visa.

I don’t think those majoring in Japanese or other Japan-related subjects would be successful in getting a working visa where their main employment would be to teach English.

Those with English-related majors (teaching, literature, English translation) may have better odds of success with getting a visa.

As you can imagine, visa qualifications and decisions can be complicated!

Lastig inderdaad, maar met deze kennis op zak zijn er zeker ook voor Nederlanders mogelijkheden.

De mogelijkheden

  • Heb je Bachelor diploma als docent Engels? Super!
  • Heb je een Bachelor diploma in een ander vakgebied? Als je je studie volledig in het Engels gevolgd hebt maak je ook een goede kans.
  • Heb je een Bachelor diploma in een ander vakgebied gevolgd in het Nederlands? Dan zal je tenminste ruime werkervaring in een Engelstalige omgeving nodig hebben om in aanmerking te komen voor een Japans werkvisum.

Droom je ervan om naar Japan te gaan maar heb je nog niet de juiste papieren op zak? Overweeg dan een HBO-bachelor Lerarenopleiding als docent Engels via bijvoorbeeld de Leidse Onderwijsinstellingen.

Geef een reactie