Wonen in Japan

Wonen in Japan

Je hoort vaak dat Japan een duur land is. Zeker duurder dan buurlanden zoals Zuid-Korea en China. Het prijspeil ligt op pak weg hetzelfde niveau als in Nederland. Dat wil echter niet zeggen dat je voor je geld hetzelfde krijgt. Dat geldt voor alles wat je nodig hebt voor je levensonderhoud, dus ook voor wonen in Japan.

Een flat huren in Amsterdam is niet veel meer of minder duur dan een flat huren in Tokyo. Maar als je in Amsterdam voor een bepaald bedrag een bepaald aantal vierkante meters krijgt, krijg je in Tokyo nog niet eens de helft voor hetzelfde bedrag. Het prijsverschil zit ‘m dus in de prijs per vierkante meter. Maar in plaats van meer te betalen, leven de Japanners gewoon kleiner.

Wonen in Japan


Mijn eerste ervaring met wonen in Japan deed ik op in de stad Kusatsu, ongeveer 20 minuten ten noorden van Kyoto. Hier stond mijn eerste huis(je). Het was wat in het Japans een mansion wordt genoemd. Geen landhuis hoor. Een mansion is ongeveer het kleinst denkbare flatje wat je kunt huren in Japan. Het was niet groot, maar ruim genoeg voor mij alleen.

Annex Myojyo III
Links de voordeur, gevolgd door wastafel en keuken boven en badkamer beneden. Rechts de woon/eet/slaapkamer en het balkon. Van links naar rechts nog geen 5 meter.

Je ziet het, het is niet groot maar groot genoeg voor 1 persoon. Dit soort appartementen vind je heel veel in Japan. Dit appartement kostte ¥ 54.000 (ongeveer € 430) per maand en is zelfs aan de dure kant. Oudere appartementen zijn al te huur vanaf ¥ 25.000 (ongeveer € 200) per maand.