Tsutenkaku

Wonen in Osaka, de gaafste stad van Japan

Wonen in Japan. Ik ben er inmiddels achter dat er toch wel een hoop van jullie zijn die dat zien zitten. Maar waar in Japan? Ik vertelde jullie wat mijn favoriete Japanse stad op in te wonen is en vroeg jullie via Facebook naar jullie mening. Ik had eigenlijk verwacht dat de meeste stemmen naar Tokyo zouden gaan. Tot mijn verrassing blijkt dat jullie het liefst wonen in Osaka!

Laten we eens kijken waarom de stad zo gaaf maakt en waarom wonen in Osaka een goede optie is.

Bestemming Osaka


Osaka is geen toeristische trekpleister. Als reiziger vlieg je van of naar Kansai International Airport en slaap je wellicht een nacht ergens in de stad. Maar ben je 2 of 3 weken in Japan dan zijn er simpelweg zoveel mooiere plekken om te bezoeken. NikkoTakayamaKyotoKurashiki, en ga zo maar door.

Maar Osaka als toeristische bestemming is niet de insteek van dit artikel. We hebben het hier over wonen in Osaka.

Osaka vs. Tokyo


Als ik zou moeten kiezen tussen Tokyo en Osaka als woonplaats zou ik zonder twijfel kiezen voor wonen in Osaka. Alles bij elkaar opgesteld heb ik bijna zes jaar in Japan gewoond. Altijd op een steenworp afstand van Osaka. Laatst was ik een paar dagen in Tokyo en wat direct opvalt is dat de mensen daar afstandelijker zijn. Tokyo is overigens in alle opzichten de tegenpool van Osaka.

In Osaka houden mensen deuren voor elkaar open. In Tokyo is het ieder voor zich. Mensen in Osaka wachten netjes tot iedereen uit de trein gestapt is voor ze instappen. De instappers in Tokyo proberen zich al naar binnen te wurmen terwijl de uitstappers nog lang niet klaar zijn. In Osaka verontschuldigen mensen zich als iets niet mogelijk is. In Tokyo is het gewoon niet mogelijk.

Wat Osaka zo’n prettige stad maakt zijn de mensen. Iedereen is er vriendelijker, jovialer, menselijker. De versnelling staat er een tandje lager. Wonen in Osaka is prettig.

Osaka, stad van de humor


De menselijke kant van de stad komt terug in komedie. Osaka is het epicentrum van de Japanse humor. De cabaretiers uit Osaka trekken overal in Japan volle zalen. Logisch ook wel als je bedenkt dat Osaka van oudsher een handelsstad is. Tokyo is daarentegen al eeuwen lang het bestuurlijke hoofdkwartier van Japan. Wie zou er luchtigere humor hebben? Een handelaar of een ambtenaar?

Shoppen, uitgaan & ontspannen


Ik zei het al, reizen en wonen zijn absoluut anders. Ben je op reis dan wil je graag de meest karakteristieke elementen van een cultuur leren kennen. Woon je ergens dan gaat het veel meer om het ervaren van het dagelijks leven. Shoppen, uitgaan en ontspannen zoals de Japanners dat doen dus.

Shoppen kan uitstekend in Umeda, het gebied rond Osaka Station in het noorden van de stad. Aan de zuidzijde is het gebied rond Tennoji Station bezig aan een behoorlijke inhaalslag. Ongeveer tussen Umeda en Tennoji is ligt Namba waar je ook uitstekend kunt winkelen.

Wonen in Osaka: Namba

Namba is ook meteen een hotspot om uit te gaan. Tussen Namba en Shinsaibashi vind je bars en nachtclubs. Je vindt er ook het Kabuki theater van Osaka. Van Shinsaibashi rol je zo Dotombori en Amerika-mura in. Dit zijn wellicht de meest rosse buurten van Osaka met hostess bars, meisjes in schooluniform en love hotels.

Ook ontspannen kan prima in Osaka. Er zijn ruime parken waar je in de zomer prima kunt picknicken of bbq-en. Mijn favoriete spot is Spa World, een gigantisch onsen complex naast de dierentuin van Tennoji. Hier kun je 23 uur per dag (ze zijn tussen 9 en 10 ’s ochtends een uur dicht om te voorkomen dat mensen er gaan wonen) baden, zwemmen, ontspannen en ook uitstekend slapen in comfortabele ligstoelen.

Zelf wandel ik graag rond in het gebied net iets noordelijker, onder de Tsutenkaku toren. Hier ervaar je het echte downtown Osaka.

Net als in Tokyo kom je overal met het openbaar vervoer. Voordeel is dat die mannen met schoonlepels die mensen in metro’s persen in Osaka uiterst zeldzaam zijn. Dat wil niet zeggen dat je altijd een zitplaats hebt, maar ik vind zelfs het openbaar vervoer in Osaka meer ontspannen dan in Tokyo.

Wonen in Osaka


Ik begrijp de aantrekkingskracht van wonen in Osaka. Het is inderdaad een prettige stad. Je ervaart er de enormiteit van een miljoenenstad maar met minder druk. Maar boven alles zijn voor mij de mensen de doorslaggevende factor. De Osakianen zijn chill.