Yamanote-lijn in beeld

Yamanote-lijn in beeld

Yamanote-lijn in beeld

De hoofdstad Tokyo is fascinerend. De enorme uitgestrektheid van de metropool is zowel indrukwekkend als een beetje eng. Hoe vind je ooit je weg in die wirwar van neon-verlichte straatjes? Er is één ding dat alle belangrijke buurten van Tokyo met elkaar verbindt. Een rode draad, zeg maar. Of wellicht zou je beter groene draad kunnen zeggen. De Yamanote-lijn.

De Yamanote-lijn is een spoorlijn die in een rondje loopt langs alle belangrijke buurten van Tokyo. Zou dat toeval zijn? Waarschijnlijk niet. Waarschijnlijk heeft de inmiddels meer dan 100 jaar oude ringlijn de buurten waar hij zich doorheen kronkelt ontsloten en ervoor gezorgd dat ze alle mogelijkheden hadden om zich te ontwikkelen.

Yamanote-lijn kaart

De Yamanote-lijn


De Yamanote-lijn is even handig als indrukwekkend. Tijdens de spits vertrekt er van elk perron langs de lijn in iedere richting elke minuut een trein. En het zijn volle treinen. Elke minuut. Het volledige rondje is 34,5 kilometer en telt maar lieft 29 stations, waaronder het drukste station ter wereld. Een rondje duurt ongeveer een uur.

De Yamanote-lijn is een fantastische manier om Tokyo te verkennen, maar het is ook een spektakel op zich. Er zit bijna nergens meer dan 1,5 kilometer tussen de stations, maar ieder station met omliggende buurt heeft een compleet eigen sfeer. Als je 29 dagen de tijd zou hebben zou je iedere dag op een ander station uit kunnen stappen en de hele dag doorbrengen in de omgeving.

De Yamanote-lijn is al met duizenden, waarschijnlijk zelfs miljoenen woorden beschreven en er zijn al even veel foto’s van gemaakt. Als een foto duizend woorden spreek zijn dat heel wat woorden. Zou er nog een spoorlijn zijn op deze wereld waaraan zoveel woorden besteed zijn?

Genoeg geschreven nu. Proef een klein beetje van het gevoel van deze bijzonder spoorlijn met deze video. Oh, en wat ook leuk is zijn de verschillende jingles die op de stations afgespeeld worden als er een trein aankomt.