Op deze pagina
De Japanse keuken kent een aantal basis ingrediënten die in veel recepten terug komen. Ze zorgen voor die typisch Japanse smaak, waarbij umami een belangrijke rol speelt. Ga je aan de slag met een van de recepten op deze site, dan kun je eigenlijk niet zonder. Gelukkig zijn in Nederland en België veel van deze producten goed verkrijgbaar. Kijk daarbij wel goed of het product wat je aanschaft daadwerkelijk Japans is (Chinese of Indonesische sojasaus is bijvoorbeeld volledig anders van smaak dan de Japanse variant).
Kook je graag Japans, dan kun je van deze ingrediënten grotere porties in huis halen. Sommige ingrediënten zijn te koop in reguliere supermarkten, maar de meeste kans heb je bij Aziatische of Midden-Oosterse winkels. Wij kopen graag onze producten bij Seikatsu.nl of bij Amazing Oriental.
De basis ingrediënten
Basis ingrediënt: dashi poeder
Dashi is een van de belangrijkste basis ingrediënten van de Japanse keuken. De subtiele aroma’s geven veel gerechten die zo typisch Japanse smaak.
Basis ingrediënt: mirin
Mirin is een subtiel zoete Japanse rijstwijn die uitsluitend gebruikt wordt in de keuken. Het is de basis van umami, de vijfde smaak.
Basis ingrediënt: rijstazijn
De subtiele zuurgraad van Japanse rijstazijn voegt een dimensie toe aan de smaak van ieder gerecht. De meest bekende toepassing is in sushi.
Basis ingrediënt: sojasaus
Sojasaus is een van de belangrijkste smaakmakers in de Japanse keuken. De saus wordt gebrouwen van sojabonen, water, geroosterd graan en zeezout.