Mirin

Basis ingrediënt: mirin

Mirin is een van die ingrediënten die je regelmatig tegen komt op het lijstje staan van Japanse recepten. Maar wat is het eigenlijk? In Nederland kennen we 4 smaken: zoet, zuur, zout en bitter. De Japanse keuken kent een vijfde smaak: umami. Dat is een soort zoetigheid, maar met een twist, die een bepaalde volheid aan de overige smaken geeft. Een van de ingrediënten die deze vijfde smaak maakt is Mirin, een subtiel zoete rijstwijn.

Wil je meer weten over umami? Culinair journalist Joël Broekaert legt je er graag meer over uit in De 5 smaken van Joël.

Mirin is eigenlijk een soort sake, maar dan met meer suiker en minder alcohol. Het is een van de basis ingrediënten in de Japanse keuken en wordt gebruikt in combinatie met sojasaus als basis voor teriyaki saus. In sommige supermarkten in Nederland staat mirin in het schap met andere Japanse producten.

Je kunt zelf iets maken wat qua smaak redelijk overeen komt met mirin. Gebruik rijst azijn of droge witte wijn en voeg voor iedere eetlepel een halve theelepel suiker toe.

Mirin

Mirin bestellen

Deze smaakmaker is steeds vaker in de supermarkt te vinden, maar heeft jouw lokale winkel het nog niet op de plank staan dan kun je natuurlijk online terecht.

Recepten met mirin


Buta-niku no miso itame

Buta-niku no miso itame

Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.

Buta no shoga-yaki

Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Vandaag een recept voor varkensvlees met gember.

Niku-miso

Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.

Takikomi gohan

Takikomi-gohan

Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken.

Tebamoto gril

Tebamoto gril

Kip is het meest gebruikte vlees in de Japanse keuken. Met dit recept voor tebamoto gril maak je zelf eenvoudig kipkluifjes Japanse stijl in de oven.