Mirin

Basis ingrediënt: mirin

Op deze pagina

Mirin bestellen

Deze smaakmaker is steeds vaker in de supermarkt te vinden, maar heeft jouw lokale winkel het nog niet op de plank staan dan kun je natuurlijk online terecht.

Seikatsu.nl

Mirin is een van die ingrediënten die je regelmatig tegen komt in Japanse recepten. Maar wat is het eigenlijk? In Nederland kennen we 4 smaken: zoet, zuur, zout en bitter. De Japanse keuken kent een vijfde smaak: umami. Dat is een soort zoetigheid, maar met een twist, die een bepaalde volheid aan de overige smaken geeft. Een van de basis ingrediënten die deze vijfde smaak maakt is mirin, een subtiel zoete rijstwijn.

Wil je meer weten over umami? Culinair journalist Joël Broekaert legt je er graag meer over uit in De 5 smaken van Joël.

Dit basis ingrediënt is eigenlijk een soort sake, maar dan met meer suiker en minder alcohol. Het is een van de basis ingrediënten in de Japanse keuken en wordt gebruikt in combinatie met sojasaus als basis voor teriyaki saus. In sommige supermarkten in Nederland staan de flessen in het schap met andere Japanse producten.

Mocht je bot vangen in je lokale supermarkt, dan kun je zelf iets maken wat qua smaak redelijk overeen komt. Gebruik rijst azijn of droge witte wijn en voeg voor iedere eetlepel een halve theelepel suiker toe.

Mirin

Recepten met mirin

 • Buta no shoga-yaki

  Buta no shoga-yaki

  In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Buta no shoga-yaki is varkensvlees met gember.

 • Buta-niku no miso itame

  Buta-niku no miso itame

  Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.

 • Kakiage tempura

  Kakiage tempura

  Kakiage tempura is een mix van dun gesneden groenten die na dat ze in beslag gedoopt zijn gefrituurd worden. Het resultaat is om je vinger bij af te likken.

 • Niku-miso

  Niku-miso

  In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.

 • Takikomi gohan

  Takikomi gohan

  Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi gohan de hoofdmoot van de maaltijd. En…

 • Tebamoto gril

  Tebamoto gril

  In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.