Sojasaus

Basis ingrediënt: sojasaus

Een van de belangrijkste smaakmakers in de Japanse keuken is sojasaus. Toen het Boeddhisme in de 7de eeuw uit China werd geïmporteerd kwam ook de vegetarische keuken mee. Onderdeel daarvan was sojasaus, gebrouwen van sojabonen. In 1647 begon de VOC vanaf Dejima met het exporteren van Japanse sojasaus naar Batavia.

Sojasaus is een gefermenteerd product dat gebrouwen wordt van sojabonen, water, geroosterd graan en zeezout. Door te variëren met de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten kunnen verschillende soorten saus geproduceerd worden die variëren in smaak. Voor sashimi en sushi wordt andere sojasaus gebruikt dan voor het koken.

Kikkoman is in Nederland het meest verkochte merk Japanse sojasaus. Sauzen van dit merk zijn vaak in het Aziatische schap bij de reguliere supermarkt te vinden en natuurlijk bij Aziatische speciaalzaken.

Sojasaus

Sojasaus bestellen

Deze smaakmaker is in vrijwel alle supermarkten goed verkrijgbaar, maar natuurlijk kun je ook online terecht.

Recepten met sojasaus


Buta-niku no miso itame

Buta-niku no miso itame

Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.

Buta no shoga-yaki

Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Vandaag een recept voor varkensvlees met gember.

Daikon oroshi

Daikon oroshi

Door een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de bbq.

Horenso goma-ae

Horenso goma-ae

Veel Nederlanders vinden spinazie maar saai. In Japan maken we er een lekkernij van door er een beetje sesam saus doorheen te mengen.

Karaage

Karaage

In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.

Kinpira gobo

Kinpira gobo

Gobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.

Niku-miso

Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.

Takikomi gohan

Takikomi-gohan

Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken.

Tebamoto gril

Tebamoto gril

Kip is het meest gebruikte vlees in de Japanse keuken. Met dit recept voor tebamoto gril maak je zelf eenvoudig kipkluifjes Japanse stijl in de oven.

Temaki sushi

Temaki sushi

Sushi is een echt feestmaal. Tijdens de feestdagen eten veel Japanners temaki sushi, zoals Nederlanders gourmetten. Vier jouw feest met temaki sushi.

Yaki-gyoza

Yaki-gyoza

De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dim-sum.