Sojasaus

Basis ingrediënt: sojasaus

Op deze pagina

Sojasaus bestellen

Deze smaakmaker is in vrijwel alle supermarkten goed verkrijgbaar, maar natuurlijk kun je ook online terecht.

Seikatsu.nl

Een van de belangrijkste smaakmakers in de Japanse keuken is sojasaus. Toen het Boeddhisme in de 7de eeuw uit China werd geïmporteerd kwam ook de vegetarische keuken mee. Onderdeel daarvan was deze zwarte saus, gebrouwen van sojabonen. In 1647 begon de VOC vanaf Dejima met het exporteren van de Japanse saus naar Batavia.

De saus is een gefermenteerd product dat gebrouwen wordt van sojabonen, water, geroosterd graan en zeezout. Door te variëren met de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten kunnen verschillende soorten saus geproduceerd worden die variëren in smaak. Voor sashimi en sushi wordt een andere variant gebruikt dan voor het koken.

Kikkoman is in Nederland het meest verkochte merk van deze Japanse smaakmaker. Sauzen van dit merk zijn vaak in het Aziatische schap bij de reguliere supermarkt te vinden en natuurlijk bij Aziatische speciaalzaken.

Sojasaus

Recepten met sojasaus

 • Buta no shoga-yaki

  Buta no shoga-yaki

  In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Buta no shoga-yaki is varkensvlees met gember.

 • Buta-niku no miso itame

  Buta-niku no miso itame

  Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.

 • Daikon oroshi

  Daikon oroshi

  Door een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de barbecue.

 • Horenso goma-ae

  Horenso goma-ae

  Veel Nederlanders vinden spinazie maar saai. Met een klein beetje sesam wordt spinazie ineens horenso goma-ae, een echte lekkernij.

 • Kakiage tempura

  Kakiage tempura

  Kakiage tempura is een mix van dun gesneden groenten die na dat ze in beslag gedoopt zijn gefrituurd worden. Het resultaat is om je vinger bij af te likken.

 • Karaage

  Karaage

  In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Karaage is Japanse gefrituurde kip.

 • Kinpira gobo

  Kinpira gobo

  Gobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.

 • Niku-miso

  Niku-miso

  In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.

 • Takikomi gohan

  Takikomi gohan

  Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi gohan de hoofdmoot van de maaltijd. En…

 • Tebamoto gril

  Tebamoto gril

  In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.

 • Temaki sushi

  Temaki sushi

  In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.

 • Yaki-gyoza

  Yaki-gyoza

  Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.…