Op deze pagina
Een van de belangrijkste smaakmakers in de Japanse keuken is sojasaus. Toen het Boeddhisme in de 7de eeuw uit China werd geïmporteerd kwam ook de vegetarische keuken mee. Onderdeel daarvan was deze zwarte saus, gebrouwen van sojabonen. In 1647 begon de VOC vanaf Dejima met het exporteren van de Japanse saus naar Batavia.
De saus is een gefermenteerd product dat gebrouwen wordt van sojabonen, water, geroosterd graan en zeezout. Door te variëren met de hoeveelheden van de verschillende ingrediënten kunnen verschillende soorten saus geproduceerd worden die variëren in smaak. Voor sashimi en sushi wordt een andere variant gebruikt dan voor het koken.
Kikkoman is in Nederland het meest verkochte merk van deze Japanse smaakmaker. Sauzen van dit merk zijn vaak in het Aziatische schap bij de reguliere supermarkt te vinden en natuurlijk bij Aziatische speciaalzaken.

Recepten met sojasaus
Buta no shoga-yaki
In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Buta no shoga-yaki is varkensvlees met gember.
Buta-niku no miso itame
Misschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.
Daikon oroshi
Door een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de barbecue.
Horenso goma-ae
Veel Nederlanders vinden spinazie maar saai. Met een klein beetje sesam wordt spinazie ineens horenso goma-ae, een echte lekkernij.
Kakiage tempura
Kakiage tempura is een mix van dun gesneden groenten die na dat ze in beslag gedoopt zijn gefrituurd worden. Het resultaat is om je vinger bij af te likken.
Karaage
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Karaage is Japanse gefrituurde kip.
Kinpira gobo
Gobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.
Niku-miso
In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.
Takikomi gohan
Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi gohan de hoofdmoot van de maaltijd. En…
Tebamoto gril
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Temaki sushi
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Yaki-gyoza
Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.…