6 goede Japanse kookboeken

6 goede Japanse kookboeken

Leestip

De Bijbel van de Japanse keuken is wat ons betreft een van de beste Japanse kookboeken.

Japanse kookboeken: De bijbel van de Japanse keuken

Wat is er nou leuker dan zelf experimenteren in de keuken? De Japanse keuken is werelderfgoed en gaat veel verder dan onze selectie authentieke Japanse recepten. Kook je graag Japans, dan zijn deze 6 Japanse kookboeken absolute must-haves.

Onze tip

De bijbel van de Japanse keuken

Japanse kookboeken: De bijbel van de Japanse keuken

Waardering: 5 uit 5.

In steeds meer supermarkten vind je tegenwoordig een schap met Japanse producten. Het aanbod is natuurlijk maar een fractie van bijzondere ingrediënten die de Japanse keuken rijk is, maar het is een goed begin.

In De bijbel van de Japanse keuken leer je om typisch Japanse ingrediënten te combineren met verse producten tot de gerechten die in ieder Japans huishouden regelmatig op tafel staan.

De gerechten zijn licht, gezond en vaak minder moeilijk te bereiden dan je zou denken.

De bijbel van de Japanse keuken is een absolute must-have voor iedereen die wel eens een authentiek Japans gerecht op tafel zou willen toveren.

Meer uitstekende Japanse kookboeken

De Japanse Keuken

6 goede Japanse kookboeken

Waardering: 5 uit 5.

Op een lijst met Japanse kookboeken mag natuurlijk de winnaar van de World Cookbook Award voor beste Japanse kookboek niet ontbreken.

De Japanse keuken is samengesteld door Nancy Singleton Hachisu. Ze is Amerikaanse en woont al jaren op een boerderij op het platteland van Japan.

Nancy beschrijft in De Japanse keuken uitgebreid haar leven in Japan en haar diepgaande kennis van traditionele bereidingswijzen. Met producten die ook in Nederland op de markt en in de supermarkt verkrijgbaar zijn leer je eenvoudig de lekkerste maaltijden samen te stellen.

Voor de Japan-liefhebber is dit boek behalve voor de recepten ook leuk vanwege de verhalen van Nancy over haar leven in Japan.

Mijn Japanse Keuken

6 goede Japanse kookboeken

Waardering: 4 uit 5.

In Mijn Japanse keuken laat auteur Stevan Paul in 80 verrassend eenvoudig te bereiden recepten zien hoe veelzijdig de Japanse eetcultuur is.

Behalve de recepten krijg je ook praktische winkeltips en alternatieven aangerijkt voor ingrediënten die alleen in Japan verkrijgbaar zijn.

Historisch wordt er in Japan nauwelijks vlees gegeten. De recepten in Mijn Japanse keuken maken dan ook vrijwel alleen gebruik van vis en groente. En dat je veel meer met vis kan doen dan alleen sushi maken zal je niet verbazen.

Hoewel bepaalde basis ingrediënten tegenwoordig voorbereid in zakjes in de Japanse supermarkt verkocht worden, leer je met Mijn Japanse keuken juist om bijvoorbeeld zelf dashi te maken.

Minibijbel Japanse Keuken

Minibijbel Japanse Keuken

Waardering: 4 uit 5.

Zoals de titel al aangeeft gaat deze Minibijbel Japanse keuken verder dan alleen recepten. Voorafgaande aan het echte kookwerk vertellen de auteurs hoe de Japanse keuken zich door de eeuwen heen ontwikkeld heeft.

Hoe is sushi ontstaan? Wat is de achtergrond van die mysterieuze Japanse theeceremonie? Hoe zit het precies met Japans serviesgoed en bestek?

De recepten worden begeleid door werkfoto’s en een verklarende woordenlijst. De Minibijbel Japanse keuken is gerangschikt op hoofdingrediënt: rijst, groente, tofu, etc.

Van alle Japanse kookboeken in deze lijst veronderstelt dit boek de meeste voorkennis.

Basic Japanese Cooking

Basic Japans

Waardering: 4 uit 5.

Dit is de duurste in deze lijst met Japanse kookboeken. Chef Ivan Verhelle geeft je een kijkje in de keuken van het succesvolle Japanse restaurant Tanuki in Brugge. De uitgebreide beschrijvingen en uitmuntende foto’s maken het voor iedereen eenvoudig om zelf thuis Basic Japanese te koken.

Soepen, noedels, sushi, tempura, teppanyaki en nog veel meer. Een groot gedeelte van de Japanse keuken belandt met Basic Japanese Cooking op jouw eigen aanrecht.

Dit kookboek is een aanwinst voor iedereen die van Oosters koken houdt.

Ivan Ramen

Ivan Ramen

Waardering: 3 uit 5.

Ivan deed waar de meesten zelfs niet van durven dromen. Hij verhuisde van Long Island naar Tokyo om een ramen noedel restaurant te beginnen.

Nergens in Japan is de culinaire concurentie zo moordend als in de hoofdstad, maar toch lukte het Ivan om voet aan de grond te krijgen. Eerst kwamen de klanten vanwege de curiositeit, een buitenlander die ramen serveert. Na de ramen geproefd te hebben kwamen de meesten terug voor de kwaliteit.

Ivan Ramen is behalve kookboek ook een memoire. De auteur deelt ruim 40 recepten, inclusief die van de noedels die hem bekend maakten.

Ramen is zo’n belangrijk onderdeel dat Ivan Ramen absoluut thuis hoort in dit lijstje met Japanse kookboeken.