Japanse recepten

Authentieke Japanse recepten

De Japanse keuken is enorm uitgebreid. Van sushi tot teriyaki en van noedels tot okonomiyaki, het is allemaal Japans. In 2013 kreeg “washoku”, de puur traditionele manier van eten bereiden (dus zonder invloeden uit andere landen), van de UNESCO het predikaat Cultureel Werelderfgoed. Daarmee voegt de traditioneel Japanse bereidingswijze zich bij een handje vol internationale culinaire hoogstandjes.

Kook jij graag Japans?
Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Natuurlijk geeft zo’n titel de Japanse keuken de eer die ze verdient, maar het legt ook de lat hoog voor chefs in spé. Gelukkig hoeft Japans koken helemaal niet moeilijk te zijn. Deze authentieke Japanse recepten zijn samengesteld door onze eigen Kana, geboren en getogen net buiten de stadsgrenzen van Kobe. Alle deze Japanse recepten zijn eenvoudig zelf thuis te maken met ingrediënten uit de Nederlandse supermarkt.

Recepten uit Tokyo

Leestip

Met Recepten uit Tokyo leer je onigiri maken, de perfect sashimi snijden, je eigen bento lunchbox maken en nog veel meer.

Dit kookboek is een absolute must-have voor iedereen voor wij eten behalve om de smaak ook om de sfeer gaat.

Japanse recepten


Buta-niku no miso itame

Buta-niku no miso itame

Bij Japanse recepten denk je misschien niet direct aan roerbakken. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.

Buta no shoga-yaki

Buta no shoga-yaki

In Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Vandaag een recept voor varkensvlees met gember.

Daikon oroshi

Daikon oroshi

Door een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de bbq.

Horenso goma-ae

Horenso goma-ae

Veel Nederlanders vinden spinazie maar saai. In Japan maken we er een lekkernij van door er een beetje sesam saus doorheen te mengen.

Kakiage tempura

Kakiage tempura

Kakiage tempura is een mix van dun gesneden groenten die na dat ze in beslag gedoopt zijn gefrituurd worden. Het resultaat is om je vinger bij af te likken.

Karaage

Karaage

Veel Japanse recepten bevatten kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.

Kinpira gobo

Kinpira gobo

Gobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.

Niku-miso

Niku-miso

In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Okonomiyaki is een Japanse pannenkoek en voor veel Japanners soulfood. Okonomiyaki is niet zoet maar hartig. Wij doen er allerlei hartige ingrediënten in.

Poteto sarada

Poteto sarada

Aardappels associeer je wellicht niet met Japan. Toch zijn er in de Japanse keuken wel aardappels te vinden. Poteto sarada is aardappelsalade Japanse stijl.

Takikomi gohan

Takikomi-gohan

Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken.

Tamagoyaki

Tamagoyaki

Tamagoyaki is een licht zoet opgerold omelet, Japanse stijl. Omdat we het omelet tijdens het bakken beetje bij beetje oprollen blijft de binnenkant luchtig.

Tebamoto gril

Tebamoto gril

Kip is het meest gebruikte vlees in de Japanse keuken. Met dit recept voor tebamoto gril maak je zelf eenvoudig kipkluifjes Japanse stijl in de oven.

Temaki sushi

Temaki sushi

Sushi is een echt feestmaal. Tijdens de feestdagen eten veel Japanners temaki sushi, zoals Nederlanders gourmetten. Vier jouw feest met temaki sushi.

Tofu no miso-shiru

Tofu no miso-shiru

Bij vrijwel iedere Japanse maaltijd hoort miso-soep. Een veel voorkomende versie is miso-soep met tofu, tofu no miso-shiru.

Wakame su no mono

Wakame su no mono

Een Japanse maaltijd bestaat uit meerdere gerechten. Su no mono is een soort salade met azijn. Dit recept is voor salade met komkommer, wakame en tonijn.

Yaki-gyoza

Yaki-gyoza

De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dim-sum.

Yakisoba

Yakisoba

In Japan eten we niet alleen rijst hoor! We eten ook vaak noedels. Vandaag een lekker recept voor Japanse bami met saus: yakisoba.