Op deze pagina
De Japanse keuken is enorm uitgebreid. Van sushi tot teriyaki en van noedels tot okonomiyaki, het is allemaal Japans. In 2013 kreeg “washoku”, de puur traditionele manier van eten bereiden (dus zonder invloeden uit andere landen), van de UNESCO het predikaat Cultureel Werelderfgoed. Daarmee voegt de traditioneel Japanse bereidingswijze zich bij een handje vol internationale culinaire hoogstandjes.
Kook jij graag Japans? Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.
Natuurlijk geeft zo’n titel de Japanse keuken de eer die ze verdient, maar het legt ook de lat hoog voor chefs in spé. Gelukkig hoeft Japans koken helemaal niet moeilijk te zijn. Deze authentieke Japanse recepten zijn samengesteld door onze eigen Kana, geboren en getogen net buiten de stadsgrenzen van Kobe. Alle deze recepten zijn eenvoudig zelf thuis te maken met ingrediënten uit de Nederlandse supermarkt.
Japanse recepten
Buta no shoga-yaki
Klaar in: 30 minutenMoeilijkheid: MediumIn Japan gebruiken we vaak varkensvlees om gerechten te maken. Je kunt er veel lekkere dingen mee maken. Buta no shoga-yaki is varkensvlees met gember.
Buta-niku no miso itame
Klaar in: 25 minutenMoeilijkheid: MakkelijkMisschien denk je bij roerbakken niet meteen aan Japans eten. Buta-niku no miso itame is varkensvlees geroerbakt in miso.
Daikon oroshi
Klaar in: 25 minutenMoeilijkheid: MakkelijkDoor een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de barbecue.
Horenso goma-ae
Klaar in: 30 minutenMoeilijkheid: MakkelijkVeel Nederlanders vinden spinazie maar saai. Met een klein beetje sesam wordt spinazie ineens horenso goma-ae, een echte lekkernij.
Kakiage tempura
Klaar in: 40 minutenMoeilijkheid: MediumKakiage tempura is een mix van dun gesneden groenten die na dat ze in beslag gedoopt zijn gefrituurd worden. Het resultaat is om je vinger bij af te likken.
Karaage
Klaar in: 40 minutenMoeilijkheid: MediumIn de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Karaage is Japanse gefrituurde kip.
Kinpira gobo
Klaar in: 20 minutenMoeilijkheid: MakkelijkGobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.
Niku-miso
In Japan eten we veel noedels en rijst. We zijn er dol op, maar doen er graag iets extra bij. Niku-miso is een topping voor noedels of rijst.
Okonomiyaki
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Poteto sarada
Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. Jullie Nederlanders zijn aardappeleters. In Japan vinden we gekookte aardappels niet zo lekker. We maken er wel graag aardappelsalade van en noemen dat dat poteto sarada (als in potato salad maar dan op z’n Japans uitgesproken). Dit is een leuke manier om wat…
Takikomi gohan
Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi gohan de hoofdmoot van de maaltijd. En…
Tamagoyaki
Tamagoyaki is een licht zoet opgerold omelet, Japanse stijl. Omdat we het omelet tijdens het bakken beetje bij beetje oprollen blijft de binnenkant luchtig.
Tebamoto gril
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Temaki sushi
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Tofu no miso-shiru
Bij vrijwel iedere Japanse maaltijd hoort miso-soep. Een veel voorkomende versie is miso-soep met tofu, tofu no miso-shiru.
Wakame su no mono
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.
Yaki-gyoza
Kook jij graag Japans?Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken. De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.…
Yakisoba
In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Vandaag kook ik Japanse gefrituurde kip.