Daikon oroshi

Daikon oroshi

Japanse basis

Kook jij graag Japans? Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Daikon oroshi

De rettich is een grote witte radijs die wel wat weg heeft van een grote winterpeen. Heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt of bij de groenteboer? En heb jij geen idee wat je er mee zou kunnen klaarmaken? Kijk je op de Wikipedia-pagina over de rettich dan lees je in ieder geval dat deze groente vaak ook bij de Japanse naam genoemd wordt: daikon.

In geraspte vorm, als daikon oroshi, is de rettich een heerlijke toevoeging bij een stukje grilde zalm, een hamburger, steak of bij de bbq. Dit kun je combineren met bijvoorbeeld sojasaus of citroensap voor een heerlijk frisse, Japanse smaak. Om die smaak te bewerkstelligen maken we gebruik van een paar Japanse basis ingrediënten. Welke ingrediënten dit zijn lees je links bovenaan deze pagina.

Behalve lekker is de daikon ook erg gezond. Er zitten nauwelijks calorieën in maar wel veel vitamine C en vezels. En geraspte rettich heb je in een paar minuten gemaakt. Zullen we samen daikon oroshi maken?

Het recept

Daikon oroshi

4.3 from 3 votes
Authentiek recept van Wouter Gang: BijgerechtKeuken: JapansMoeilijkheid: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Koken

5

minuten
Calorieën

18

kcal

Door een rettich te raspen maak je daikon oroshi. Een heerlijk frisse toevoeging aan gegrilde zalm, een hamburger en erg lekker bij de barbecue.

Ingrediënten

  • Japanse basis ingrediënten
  • rijstazijn

  • sojasaus

  • Overige ingrediënten
  • 1 verse rettich

  • citroensap

  • chilipoeder

Instructies

  • Je zult eerst op zoek moeten naar een rettich. Je kans is het grootst bij een groenteboer of bij een Turkse of Aziatische winkel in de buurt.
  • De lekkerste geraspte rettich maak je met een keukenrasp. Je zou in theorie een keukenmachine kunnen gebruiken, maar dan loop je het risico dat de structuur te fijn wordt. Je wilt de vezels zoveel mogelijk in tact laten.
  • Verwijder het puntje van de rettich en snij een stuk af van ongeveer 10 centimeter. Als je behoefte hebt aan meer daikon oroshi snij dan een groter stuk af.
  • Schil het afgesneden stuk met een dunschiller of een aardappelschilmesje.
  • Rasp de rettich met de keukenrasp en van het raspsel op in een bakje. Pas wel op voor je vingers! De inhoud van je bakje (inclusief het vocht) is daikon oroshi.
  • Zet de daikon oroshi in een kommetje op tafel. Knijp er naar smaak een citroenpartje over uit, bestrooi met chilipoeder of voeg een scheutje sojasaus of rijstazijn toe.
  • Schep royaal over een hamburger, gegrilde zalm, gerookte makreel of een ander lekker hoofdgerecht heen. Eet smakelijk!

Instructie video

Heb jij dit recept gemaakt?

Tag @ervaarjapan op Instagram met hashtag #japansrecept

Vind je dit recept leuk?

Volg @ervaarjapan op Pinterest

Seikatsu.nl

Bestel de Japanse ingrediënten in dit recept online bij Seikatsu.nl.