Daikon oroshi

Daikon oroshi

Kook jij graag Japans?
Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

De rettich is een grote witte radijs die wel wat weg heeft van een grote winterpeen. Heb je ze wel eens zien liggen in de supermarkt of bij de groenteboer? En heb jij geen idee wat je er mee zou kunnen klaarmaken? Kijk je op de Wikipedia-pagina over de rettich dan lees je in ieder geval dat deze groente vaak ook bij de Japanse naam genoemd wordt: daikon.

In geraspte vorm, als daikon oroshi, is de rettich een heerlijke toevoeging bij een stukje grilde zalm, een hamburger, steak of bij de bbq. Dit kun je combineren met bijvoorbeeld sojasaus of citroensap voor een heerlijk frisse, Japanse smaak.

Behalve lekker is de daikon ook erg gezond. Er zitten nauwelijks calorieën in maar wel veel vitamine C en vezels. En geraspte rettich heb je in een paar minuten gemaakt. Zullen we samen daikon oroshi maken?

Voorbereiding
5 minuten

Koken
5 minuten

Aantal porties
4

Calorieën
18

Ingrediënten


Daikon oroshi maken


Daikon oroshi

Stap 1

Je zult eerst op zoek moeten naar een rettich. Je kans is het grootst bij een groenteboer of bij een Turkse of Aziatische winkel in de buurt.

Daikon oroshi

Stap 2

De lekkerste geraspte rettich maak je met een keukenrasp. Je zou in theorie een keukenmachine kunnen gebruiken, maar dan loop je het risico dat de structuur te fijn wordt. Je wilt de vezels zoveel mogelijk in tact laten.

Daikon oroshi

Stap 3

Verwijder het puntje van de rettich en snij een stuk af van ongeveer 10 centimeter. Als je behoefte hebt aan meer daikon oroshi snij dan een groter stuk af.

Daikon oroshi

Stap 4

Schil het afgesneden stuk met een dunschiller of een aardappelschilmesje.

Daikon oroshi

Stap 5

Rasp de rettich met de keukenrasp en van het raspsel op in een bakje. Pas wel op voor je vingers! De inhoud van je bakje (inclusief het vocht) is daikon oroshi.

Daikon oroshi

Stap 6

Zet de daikon oroshi in een kommetje op tafel. Knijp er naar smaak een citroenpartje over uit, bestrooi met chilipoeder of voeg een scheutje sojasaus of rijstazijn toe.

Daikon oroshi

Stap 7

Schep royaal over een hamburger, gegrilde zalm, gerookte makreel of een ander lekker hoofdgerecht heen. Eet smakelijk!