Op deze pagina

Japanse basis

Kook jij graag Japans? Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Karaage

In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Karaage is fried chicken op z’n Japans, wat ons betreft lekkerder dan de fried chicken uit Kentucky. De Japanse variant is vol van smaak, is heerlijk sappig, lekker knapperig en enorm veelzijdig. Zo kun je karaage prima serveren als snack bij een borrel maar ook als volledige maaltijd of zelfs als ingrediënt voor temaki sushi!

Wat dit gerecht de typisch Japanse smaak geeft zijn uiteraard de Japanse basis ingrediënten. Naast de vier smaken die wij in de westerse wereld kennen (zoet, zuur, zout en bitter) kent de Japanse keuken een vijfde smaak: umami. Wil je daar meer over weten, kijk dan eens naar De 5 smaken van Joël. Het is deze vijfde smaak die veel Japanse gerechten kenmerkt en die door een combinatie van basis ingrediënten bewerkstelligt wordt. De basis ingrediënten die dit recept op smaak brengen vind je links bovenaan deze pagina.

Maar goed, genoeg over basis ingrediënten, tijd om te gaan koken. Het leuke is dat je dit kipgerecht eigenlijk in een handomdraai op tafel kunt krijgen. Zullen we samen karaage maken?

Het recept

Karaage

Authentiek recept van Kana
5.0 from 3 votes
Gang: HoofdgerechtKeuken: JapansMoeilijkheid: Medium
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Koken

20

minuten
Calorieën

365

kcal

In de Japanse keuken koken we veel met kip. Van bijna alle delen van de kip weten we wel wat lekkers te maken. Karaage is Japanse gefrituurde kip.

Ingrediënten

  • Japanse basis ingrediënten
  • 1 eetlepel sake

  • 1 eetlepel sojasaus

  • Overige ingrediënten
  • 500 gram kipdijfillet

  • 2 eetlepels aardappelzetmeel

  • 1 eetlepel mayonaise

  • 1/2 theelepel gemberpuree

  • 1/2 theelepel knoflookpuree

  • 1/2 theelepel zout

  • 1 theelepel sesamolie

Instructies

  • We beginnen met het klein snijden van de kippendijen. Maak stukjes van ongeveer 1-2 centimeter groot.
  • Meng de mayonaise, sojasaus, gemberpuree, knoflookpuree, sesamolie en sake tot een gladde saus. Marineer vervolgens de gesneden kip goed met de saus. Zet de gemarineerde kip een paar uur in de koelkast zodat de smaak goed in het vlees kan trekken. In plaats van Japanse sake kun je ook witte wijn gebruiken.
  • Haal de gemarineerde kip uit de koelkast en doe het aardappelzetmeel op een bord. Haal alle kip stukken door het aardappelzetmeel zodat ze licht bedekt zijn aan alle kanten.
  • Zet een koekenpan op het vuur en bedek de bodem met ongeveer 2 centimeter zonnebloemolie. Als de olie op temperatuur is doe een aantal kip stukken in de pan. Frituur ze 4-5 minuten tot ze aan alle kanten goudbruin zijn.
  • Haal de kip stukken uit de olie en laat ze staan nog 4-5 minuten. Zo worden ze ook van binnen goed gaar door hun eigen warmte en worden ze niet te hard.
  • Zet een groot bord met karaage midden op tafel zodat iedereen er goed bij kan, en smullen maar. Dit kipgerecht is van zichzelf al erg lekker. Sprenkel naar smaak wat citroensap over de kip stukken of serveer met sweet chilli saus.

Instructie video

Heb jij dit recept gemaakt?

Tag @ervaarjapan op Instagram met hashtag #japansrecept

Vind je dit recept leuk?

Volg @ervaarjapan op Pinterest

Seikatsu.nl

Bestel de Japanse ingrediënten in dit recept online bij Seikatsu.nl.