Japanse basis

Kook jij graag Japans? Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Kinpira gobo

Om dit recept te maken gebruiken we in Japan een plant die gobo heet. Die plant kennen we in Japan wel maar niet in Nederland. Wat wij in het Japans gobo noemen is de wortel van een plant die in het Nederlands Grote Klit heet. Vroeger aten jullie hier in Europa deze plant ook, maar tegenwoordig is hij uit de keuken verdwenen. Wij doen er nog steeds veel lekkere dingen mee. Dit recept voor kinpira gobo is daar een voorbeeld van.

Maar, zul je denken, als deze plant in Nederland niet (meer) gegeten wordt dan kan ik ‘m ook niet kopen! Gelukkig is er een goed alternatief. De gobo lijkt namelijk erg veel op Nederlandse schorseneren. Dit gerecht kun je dus gewoon maken met producten die je in Nederland kunt kopen.

Om er de typische Japanse smaak aan te geven maken we gebruik van een paar typische Japanse basis ingrediënten. Welke dit zijn zie je links bovenaan deze pagina.

In Japan eten we kinpira gobo als bijgerecht naast een kom rijst en een hoofdgerecht met vis of vlees. Dit gerecht is dus onderdeel van een grotere maaltijd. Blader eens door de andere recepten op deze site om een passend hoofdgerecht te vinden dat je er graag bij zou willen maken.

Het recept

Kinpira gobo

Authentiek recept van Kana
5.0 from 2 votes
Gang: BijgerechtKeuken: JapansMoeilijkheid: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Koken

10

minuten
Calorieën

124

kcal

Gobo is een Japanse wortel-groente die wel wat weg heeft van schorseneren. Kinpira gobo is een typisch Japans bijgerecht van gobo in sojasaus.

Ingrediënten

  • Japanse basis ingrediënten
  • 2 eetlepels sojasaus

  • 2 eetlepels mirin

  • 1 eetlepel sake of witte wijn

  • Overige ingrediënten
  • 2 schorseneren

  • 1 bospeen

  • 1 eetlepel suiker

  • 1 theelepel sesam olie

  • 1 eetlepel azijn

Instructies

  • Spoel aarde af van de schorseneren en schil de huid.
  • Snijd schorseneren in dunne reepjes. Doe ze in een kom met water met 1 eetlepel azijn.
  • Snijd bospeen in dezelfde maat als schorseneren.
  • Meng suiker, sojasaus en mirin en maak saus.
  • Laat de schorseneren uitlekken.
  • Verhit sesam olie in een pan en doe schorseneren en bospeen in de pan. Voeg 20cc water met 1 eetlepel sake toe en kook ze tot er geen vloeistof in de pan zit. Voeg de saus toe en kook ze tot de saus helemaal opgenomen is door de schorseneren en bospeen.
  • De kinpira gobo is klaar. Serveer besprenkeld met wat zwart sesamzaad.

Heb jij dit recept gemaakt?

Tag @ervaarjapan op Instagram met hashtag #japansrecept

Vind je dit recept leuk?

Volg @ervaarjapan op Pinterest

Seikatsu.nl

Bestel de Japanse ingrediënten in dit recept online bij Seikatsu.nl.