Takikomi gohan

Takikomi gohan

Kook jij graag Japans?
Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Takikomi gohan in rijst gekookt met paddestoelen en wortel. Het is een populair gerecht uit de traditionele Japanse keuken. Witte rijst is geen hoofdgerecht, maar door de toevoeging van een paar ingrediënten wordt het als takikomi gohan de hoofdmoot van de maaltijd.

En of je nou witte rijst kookt of er takikomi gohan van maakt, je bent ongeveer even lang bezig als je dit recept volgt. Eigenlijk ben je alleen wat extra tijd kwijt aan het snijden van groente. Veel plezier!

Voorbereiding
20 minuten

Koken
40 minuten

Aantal porties
4

Calorieën
243

Ingrediënten

Takikomi gohan maken

Takikomi gohan

Stap 1

Laat de konbu 30 minuten weken in warm water. Na 30 minuten wring het zeewier uit en leg ze in een droog bakje. Gooi het weekwater niet weg!

Takikomi gohan

Stap 2

Snijd de stammen van de bruine champignons en snijd de hoedjes in dunne sneetjes.

Takikomi gohan

Stap 3

Giet het bewaarde weekwater in een middelgrote pan en voeg de champignons, wortel en gember toe. Breng op een laag vuur aan de kook. Als het water kookt voeg de mirin en honing toe en laat 1 minuut zachtjes koken. Voeg het zout en de sojasaus toe en laat nog een minuut koken.

Takikomi gohan

Stap 4

Schep alles uit de pan maar bewaar het water. Doe de gewassen rijst in een andere pan en voeg de champignons, wortel en gember toe.

Takikomi gohan

Stap 5

Giet twee kopjes van het kookwater over de rijst en leg de konbu erop.

Takikomi gohan

Stap 6

Laat 10 minuten zachtjes koken met de deksel op de pan. Na 10 minuten verwijder de pan van de kookplaat en laat (met deksel erop) nog 10 minuten staan.

Takikomi gohan

Stap 7

Na 10 minuten op het dekstel en haal de konbu uit de pan en gooi die weg. Meng de gekookte rijst goed met de champignons, wortel en gember. Garneer met een paar blaadjes koriander.