Kook jij graag Japans?
Bekijk dan ook eens onze selectie van must-have Japanse kookboeken.

Tamagoyaki is een licht zoet opgerold omelet, Japanse stijl. Omdat we het omelet tijdens het bakken beetje bij beetje oprollen blijft de binnenkant lekker luchtig, bijna pudding-achtig. Het gerecht is enorm populair onder Japanse kinderen, maar ook volwassenen eten het graag. Bij een ontbijt Japanse stijl of een bento lunchbox hoort vaak een Japans opgerold omelet. Het is ook een populaire topping voor sushi.

Wat denk je, zou het moeilijk zijn om tamagoyaki te maken? Om zo’n luchtig dik omelet te bakken rollen we het ei tijdens het bakken voorzichtig op in laagjes. Het rollen is even oefenen, maar als je de beweging onder de knie hebt is het een fluitje van een cent. In Japan maken we dit recept zo vaak klaar dat we er een speciale pan voor hebben die ons helpt om het ei mooi in vorm te houden. Met een gewone koekenpan lukt het ook prima.

Zullen we vandaag samen tamagoyaki maken?

Voorbereiding
10 minuten

Koken
10 minuten

Aantal porties
4

Calorieën
103

Ingrediënten

Tamagoyaki maken

Tamagoyaki

Stap 1

We beginnen met het maken van dashi. Dat is een typisch Japanse bouillon. We gebruiken hiervoor dashi poeder. Doe het dashi poeder in 50 milliliter warm water, mix het goed en laat helemaal afkoelen.

Dashi poeder is te koop bij de meeste Aziatische en Midden-Oosterse supermarkten of online te bestellen via de link in de lijst met ingrediënten.

Tamagoyaki

Stap 2

Klop de 4 eieren in een kom en roer de dashi bouillon er doorheen.

Tamagoyaki

Stap 3

Verwarm de olie in de pan. Zorg ervoor dat het hele oppervlak van de pan bedekt is met de olie. Ik gebruik keukenpapier om de olie goed te verdelen.

Giet een klein beetje van het mengsel van eieren en dashi poeder in de pan tot de bodem dun bedekt is.

Tamagoyaki

Stap 4

Wacht even tot de dunne laag gestold is. Gebruik dan een spatel of lange kookstokjes om het omelet voorzichtig op te rollen.

Tamagoyaki

Stap 5

Als je het omelet tot het eind opgerold hebt, schuif het naar de zijkant van de pan. Giet er weer wat gemengde eieren bij. Til de opgerolde omelet een beetje op en laat de vloeibare eieren eronder vloeien. Als de dunne laag een beetje gestold is rol het dikke stuk voorzichtig over de dunne laag heen. Zo wordt het omelet groter.

Tamagoyaki

Stap 6

Herhaal het rol-proces tot de eieren op zijn. Giet af en toe een beetje olie in de pan zodat het omelet niet aan de pan plakt.

Tamagoyaki

Stap 7

Laat nadat je de laatste laag gerold hebt het omelet nog 30 seconden op het vuur staan. Haal het dan uit de pan. Gebruik een snijplank en een scherp mes om het omelet in repen van ongeveer 1 centimeter dek te snijden. Serveer als bijgerecht bij bijvoorbeeld geroerbakte groente en rijst.