Streetfood in Japan

Streetfood in Japan

Op deze pagina

Leestip

De Bijbel van de Japanse keuken is wat ons betreft een van de beste Japanse kookboeken.

Japanse kookboeken: De bijbel van de Japanse keuken

Streetfood is hip, lekker en geeft je een super authentieke ervaring van een stad of land. Het authieke Japanse streetfood is daarop geen uitzondering.

Japan is vergeleken met Nederland een groot land, maar is op de wereldkaart eigenlijk ook maar een vlekje. Op het gebied van streetfood kan Japan zich echter meten met de grootsten. Elke regio of grote stad heeft zijn eigen specialiteit en in elke regio of stad is dat zonder twijfel het beste van Japan. Volgens de locals in ieder geval. De Japanners zijn immens trots op hun eten en voor velen geldt: streetfood = soulfood.

Laten we eens kijken naar de populairste gerechten uit Japan.

Streetfood in Japan

Okonomiyaki

Okonomiyaki

Sushi en de vismarkt zul je je voor kunnen stellen. Okonomiyaki-pannenkoeken wellicht niet. Dat zijn pannenkoeken van ongeveer een centimeter dik gevuld met kool, lente ui en een keuze aan vlees.

Okonomiyaki komt oorspronkelijk uit de regio rond Osaka. Hier wordt het deeg gemengd met de ingrediënten en als een geheel op een hete bakplaat gelegd.

Ook in Hiroshima is okonomiyaki populair. Hier worden de ingrediënten niet gemengd maar in lagen op elkaar gebakken. De ingrediënten zijn vrijwel identiek maar de smaak is substantieel anders.

Takoyaki

Takoyaki

Takoyaki is een soort hartige variant van het oer-Hollandse poffertje. Het deeg wordt gevuld met een stukje octopus, lente-ui en gepikkelde gember. In plaats van het poffertje is de takoyaki rond.

Het lekkerst is de takoyaki direct vers van de verkoper: loeiheet, met een krokante buitenkant, zachte binnenkant, geserveerd met mayonaise, zeewier, bonito vlokken en speciale takoyaki saus.

Yakisoba

Yakisoba

Geen Japans festival is compleet zonder een yakisoba kraampje. Deze Japanse interpretatie van gebakken noedels is een van de populairste streetfood gerechten van het noordelijkste puntje van Hokkaido tot het zuidelijkste puntje van Okinawa.

Woknoedles worden rechtstreeks op een hete bakplaat gebakken met varkensvlees, kool, uien en speciale yakisoba saus die heel veel weg heeft van takoyaki- en okonomiyaki saus.

Yakitori

Yakitori

Misschien is yakitori wel het ultieme Japanse streetfood, kipstukjes op een stokje gebakken op een bbq. Alle stukken van de kip worden gebruikt, dus je kunt kiezen tussen een stokje met kippendij, met staartvlees of zelfs gebakken huid.

Ook kun je zelf kiezen wat voor saus je erbij wilt. Sojasaus en zout zijn populaire keuzes maar wasabi en mosterd zijn ook mogelijk.

Ikayaki

Ikayaki

Ikayaki is een gebakken inktvis, zo in z’n geheel op een stokje geschoven en gebakken op houtskool.

Voor de Nederlandse tong (en het oog) is in eerste instantie even wennen, maar de Japanse streetfood chefs weten er met behulp van sojasaus en een beetje citroensap een heerlijke lekkernij van te maken.

Crepes

Crepe

Er staat niet alleen maar hartigheid op het streetfood menu in Japan. Een populaire zoete snack is de Japanse interpretatie van de Franse crêpe, gemaakt om uit het vuistje te eten.

De dunne pannenkoek wordt gevuld met zoetigheid naar keuze, vaak een combinatie van fruit met ijs, slagroom en saus.

De crepe is ontstaan in de wijk Harajuku in Tokyo, het broeinest van de Japanse popcultuur.