Japanse feestdagen

Feestdagen in Japan

Op deze pagina

In de westerse wereld hebben veel feestdagen een religieuze achtergrond. Denk aan Pasen, Hemelvaart en Kerstmis. In Japan daarentegen hebben de meeste vrije dagen een culturele of maatschappelijke achtergrond.

Veel van deze dagen zijn vrije dagen. Als een feestdag op zondag valt, dan valt de vrije dag op de maandag erna. Dit principe noemen de Japanners “Happy Monday”.

Feestdagen in Japan

Japanse feestdagen


DatumFeestdagBeschrijving
1 januariNieuw JaarDe eerste dag van het nieuwe jaar is een van de weinige dagen in het jaar dat vrijwel alle Japanners vrij zijn.
2de maandag in januariVolwassenheidsdagIn Japan wordt je volwassen op je 20ste verjaardag. De tweede maandag in januari staat in het teken van iedereen die dit jaar volwassen wordt.
11 februariStichting van JapanOp 11 februari in het jaar 660 v.Chr. besteeg Keizer Jimmu, de eerste keizer van Japan, de troon.
23 februariVerjaardag van de keizerDe verjaardag van Keizer Naruhito, de huidige keizer van Japan.
20 maartLente equinoxOp deze dag wordt gevierd dat de winter afloopt en de lente begint.
29 aprilShowa DagGolden Week feestdag – Deze dag herdenkt de Showa-periode van 1926 tot 1989 onder leiding van Keizer Hirohito, een tijd waarin de oorlog plaats vond en de turbulente jaren erna.
3 mei
Dag van de Grondwet
Golden Week feestdag – Op 3 mei 1947 werd de huidige grondwet van Japan aangenomen.
4 meiDag van het NatuurgroenGolden Week feestdag – Vanwege de gemende gevoelens over Keizer Hirohito werd in de eerste jaren na zijn dood alleen aandacht besteed aan zijn liefde voor planten.
5 meiKinderdagGolden Week feestdag – Op 5 mei staan vooral de kinderen in het voetlicht. Het is ook de laatste dag van de Golden Week periode.
3de maandag in juliDag van de ZeeDe zee speelt een belangrijke rol in de welvaart en voedselvoorziening van Japan. Op de derde maandag in juli wordt dit gevierd.
11 augustusDag van de BergIn 2016 werd deze feestdag toegevoegd aan de nationale kalender na aandringen van de Japanse Alpinisten Vereniging.
3de maandag in septemberRespect voor de Ouderen DagEen belangrijke dag voor veel Japanners waarop zijn hun ouderen respect tonen.
23 septemberHerfst EquinoxAls de zomer overgaat in de herfst wordt onder andere stil gestaan bij een goede oogst.
2de maandag in oktoberSport DagOp de tweede maandag in oktober wordt de opening van de Olympische Spelen in Tokyo in 1964 herdacht en wordt aandacht bestaat aan een gezonde levensstijl.
3 novemberCultuurdagDeze dag staat volledig in het teken van de bevordering van kunst, cultuur en academische inspanning.
23 novemberDankdag voor ArbeidIn het verleden werd op of rond deze datum het oogstfeest gevierd, maar omdat tegenwoordig de meeste Japanners in loondienst zijn is men nu dankbaar voor arbeid.