Doorleren en werken in het buitenland.

Tags: , , ,

Dit onderwerp bevat 1 reactie, heeft 2 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Wouter 11 maanden, 2 weken geleden.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #24808 Reactie

  Dave

  Beste Wouter,

  Binnenkort ben ik klaar met mijn MBO opleiding, ICT-Beheerder. Ik ben van plan om in Nederland door te studeren, en de opleiding HBO System and Network Engineer te gaan doen.
  Als ik deze opleiding succesvol afrond krijg ik de titel Bachelor of Science. Sinds ik al een tijd bezig ben met de taal leren hoop ik tegen die tijd ook de JLPT 1 te halen.
  Zo hoop ik in de toekomst als netwerk of system administrator te werken.

  Maar zo heb ik nog een aantal vragen over wat dingen die jij mischien zou kunnen beantwoorden.

  Is de Bachelor of Science hetzelfde waard als een bachelor waar om gevraagd word voor een werkvisum?

  Nederland is geen land waarbij je een “Holiday Visa” kan aanvragen waarbij je kan werken in Japan voor een jaar en japan kunt ervaren. Sinds ik niet zo veel geld heb is de optie er niet om een vakantie te betalen.

  Is er mischien een alternatief om dan toch Japan te verkennen of eventueel iets te verdienen in Japan?

  Ook heb ik begrepen dat meestal na het halen van een Bachelor er veel concurrentie is voor banen in Japan. Het lijkt mij daarom ook ontzettend leuk om eerst een jaar te werken als Engels leraar. Mijn moedertaal is overigens Nederlands, en heb ik helaas nog nooit engelse les gegeven. Is het dan nog steeds mogelijk om dit te doen?

  En tot slot, na mijn opleiding MBO ontvang ik een aantal certificaten waaronder enige netwerk certificaten(CCNA) en een diploma. Deze netwerkcertifcaten zijn geldig voor 3 jaar en bij het diploma heb ik geen idee waar dit onder valt. Ik heb begrepen dat dit word gezien als een “Vocational Education Qualification”. Is dit nog iets waard nadat ik ook mijn HBO heb voltooid?

  Met vriendelijke groet,

  Dave

  #24810 Reactie

  Wouter
  Sleutelbeheerder

  Hi Dave,

  Leuk dat je bij Ervaar Japan terecht gekomen bent in je zoektocht naar antwoorden. Laat ik direct zeggen dat je natuurlijk voor het daadwerkelijk vinden van een baan afhankelijk bent van hoe de arbeidsmarkt er op dat moment voor staat. En een gezonde dosis geluk natuurlijk. Je bent in ieder geval goed op weg met een gedegen voorbereiding om in Japan terecht te komen.

  Na het geven van Engels is de I(C)T sector de branche waar de meeste buitenlanders in Japan werken. IT banen vind je hoofdzakelijk in Tokyo. Zeker als je JLPT 1 op zak hebt zijn je kansen redelijk tot goed. Kijk vast eens rond op een aantal van de vacature sites.

  De Bachelor of Science waar je naartoe onderweg bent is zeker voldoende voor de harde eis van de Japanse IND om een Bachelor diploma. Die kun je dus afvinken zodra je geslaagd bent.

  Er zijn helaas legale geen wegen om op een toch een soort Working Holiday in Japan te doen. Ik weet dat er mensen zijn die op met een toeristenvisum in een bar gaan werken en cash betaald krijgen, maar dan nog is je visum maar 3 maanden geldig. En als de autoriteiten erachter komen dan kun je een werkvisum wel vergeten. Dit zou ik je afraden.

  Je zou natuurlijk wel op zoek kunnen gaan naar een IT baan. Met jouw achtergrond denk ik ook dat je kansen daar een stuk beter zijn dan wanneer je op zoek gaat naar een baan als leraar Engels. Voor een werkvisum kijkt de Japanse IND naar twee punten: 1) Bachelor diploma en 2) aantoonbaar relevante achtergrond. Het is voor jou een stuk makkelijk om aan te tonen dat je een relevante achtergrond in IT hebt dan als leraar Engels.

  De certificaten die je hebt helpen staan natuurlijk goed op je cv en helpen je wellicht om aan een baan te komen. Ook bij een beoordeling van je eventuele werkvisum aanvraag zou je die certificaten op kunnen voeren om een relevante achtergrond aan te tonen.

  Ik hoop dat ik je vragen zo redelijk beantwoord heb. Ik hoor het graag als dat niet het geval is, of als je nog vervolg vragen hebt. Succes!

  Gr. Wouter

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
Reageer op: Doorleren en werken in het buitenland.
Mijn informatie: