Kasteel Bitchu-Matsuyama

Kasteel Matsuyama wordt ook wel Kasteel Bitchu-Matsuyama genoemd om jet te onderscheiden van dat andere Kasteel Matsuyama in Shikoku. Het is een van de 12 originele Japanse kastelen. Kasteel Matsuyama staat op een stijl berg ten noorden van het historische centrum van Bitchu-Takahashi. Van de 12 overgebleven originele kastelen is het de enige gelegen op een bergtop, het is het oudste van de 12 en op 430 meter boven zeeniveau bovendien het hoogst gelegen.

Kasteel Bitchu-Matsuyama werd gebouwd in de 13de eeuw, toen kastelen nog primair dienden als verdedigingswerken. Vandaar ook de locatie bovenop de bergtop. Pas in de 16de eeuw werden kastelen belangrijke administratieve en culturele centra. Nieuwere kastelen herrezen toen op plattere, beter toegankelijk stukken land, maar Kasteel Matsuyama bleef waar het was. En daar staat het nog steeds.

Het kasteel is dan ook nog steeds lastig te bereiken. Vanaf de parkeerplaats doe je 20 minuten over de klim. De trappen leiden via de ruines van het eerste kasteel via de verdedigingsringen naar het hoofdgebouw. Langs de trappen zijn hier en daar observatieplateau’s vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de lager gelegen stad.

Kasteel Bitchu-Matsuyama
Afbeelding via Flickr.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Ook nu nog is het Kasteel Matsuyama moeilijk bereikbaar. Vanaf Station Bitchu-Takashi kun je met de Takahashi City Loop Bus een eind richting het kasteel komen. Stap uit bij de halte Matsuyamajo Tozanguchi. Van hieruit loopt je ongeveer een uur naar het kasteel.Een taxi is een goed alternatief. Die kan je tot de bovenste parkeerplaats brengen, vanwaar de wandeling "slechts" 20 minuten is.

Bezoekersinformatie

Openingstijden

9:00 tot 17:30
tot 16:30 van oktober t/m maart

Gesloten

28 december t/m 3 januari

Toegangsprijs

¥ 300