Kiyomizu-dera

Kiyomizu-dera is een van de fraaiste tempels in Kyoto. Na een langzame klim door de straatjes de vanaf Gion de berg op lopen via Ninenzaka bereik je de toegangspoort van Kiyomizu-dera. De poort staat bovenaan een trap en torent groots boven alles uit. Achter de poort betreed je de eeuwenoude houten vloer van de tempelgangen.

Kiyomizu-dera
De poort van Kiyomizu-dera.

Kiyomizu-dera is een onafhankelijke Boeddhistische tempel gesticht in 798. De huidige bouw stamt uit 1633. De tempel bestaat geheel uit hout. Er is bij de bouw geen enkele spijker of schroef gebruikt. De houten palen en planken zijn op ingenieuze wijze met elkaar verbonden. Als je bedenkt dat Japan de meeste aardbevingen ter wereld te verduren krijgt is dit helemaal een knap staaltje.

Kiyomizu-dera
Drie meisjes drinken van de bron waarop Kiyomizu-dera tempel is gebouwd.

Een groot gedeelte van de tempel zweeft enkele tientallen meters boven de grond, omhoog gehouden door gigantische houten palen. Precies onder het midden van de tempel vloeit een waterval uit de berg. Aan deze waterval ontleend de tempel haar naam.

Kiyomizu betekend helder water (en dera betekend tempel). Het wordt onder de tempel door drie jameslen geleid, waar bezoekers staan soms wel 30 minuten in de rij om het water uit deze bron te drinken. Het verhaal gaat dat door het water te drinken al je wensen uit komen en dat je knap en slim wordt (mocht je dat nog niet zijn).

In 2007 was Kiyomizu-dera een van de 21 kanshebbers in de running voor Nieuwe Zeven Wereldwonderen. Kiyomizu-dera heeft echter de top 7 niet gehaald.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Vanaf Kyoto station neem je bus 206 richting "Kitaoji Bus Terminal" of bus 100 richting "Ginkaku-ji via Kiyomizu-dera Gion". Stap uit bij halte "Gojozaka" en wandel 10 minuten in oostelijke richting.

Bezoekersinformatie

Openingstijden

6:00 tot 18:00
tijdens evenementen in de lente, zomer en herfst open tot 21:00

Gesloten

365 dagen per jaar geopend

Toegangsprijs

¥ 400