Odaiba

Odaiba is een groot artificieel eiland in de baai van Tokyo. Je vind hier veel hypermoderne en zelfs rare gebouwen. Odaiba is hoofdzakelijk een winkel- en entertainmentgebied.

Het eiland heeft een turbulente geschiedenis achter de rug. Het begon in 1853 als een serie van zes forten. Daiba in het Japans betekend plaats waar kanonnen staan. In 1928 werd een van de daiba’s omgetoverd tot park. Het park is er nog steeds. Met de rest van het eiland werd pas na de wereldtentoonstelling van 1985 wat gedaan. Er werden in no-time moderne gebouwen uit de grond gestampt in de hoogtijdagen van de tweede helft van de jaren ’80.

Toen in 1991 in Japan de economische bubbel met enorm geweld uit elkaar spatte werd Odaiba in een klap een soort spookeiland. Een groot gedeelte van de nieuwe gebouwen stond leeg en de nog braakliggende grond bleef onbebouwd. In 1996 werd het bestemmingsplan aangepast. Nu mochten ook winkels en entertainmentbedrijven zich hier komen vestigen. Sindsdien is Odaiba uitgegroeid tot een waar paradijs voor vermaak.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Een van de mogelijkheden om op Odaiba te komen is met de Rinkai-lijn. Rinkai-lijn treinen vertrekken vanaf Osaki station, ook op de Yamanote-lijn. De Rinkai-lijn rijdt hoofdzakelijk ondergronds, dus uitzicht is er amper.Je kunt de Yurikamome nemen vanaf Shimbashi station op de Yamanote-lijn. Dit is een geautomatiseerd transport systeem dat zonder bestuurder volledig automatisch reizigers vervoerd. De Yurikamome rijdt langs het water van Tokyo Baai en steek via de Regenboogbrug over naar Odaiba. De Regenboogbrug is een van de hoofdverbindingen met Odaiba en dankt zijn naam aan de verlichting. Als het donker wordt buiten wordt de brug verlicht in alle kleuren van de regenboog.Als je Senso-ji bezocht hebt in Asakusa zou je ook met de Tokyo Water Bus naar Odaiba kunnen varen. Dat is bovendien een leuk tochtje en een populaire manier om de stad van een andere kant te bekijken.