Tosho-gu

Het Shinto-heiligdom Tosho-gu in Nikko is de laatste rustplaats van Tokugawa Ieyasu, grondlegger van het Tokugawa-shogunaat. In eerste instantie van het mausoleum relatief klein en ingetogen, maar in de 17de eeuw werd het grondig uitgebreid door Tokugawa Iemitsu, Ieyasu’s kleinzoon, tot het uitbundige complex wat er nu staat. Iemitsu bouwde naast Tosho-gu ook Taiyuinbyo, zijn eigen mausoleum. Een groot gedeelte van Tosho-gu is bedekt met bladgoud en uitbundige versieringen. Dit is vrij uniek in Japan, waar traditionele bouwwerken vaak uitblinken in hun soberheid.

Het complex bestaat uit meer dan tien gebouwen verspreid over een bebost gebied. Tosho-gu is een van de weinige heiligdommen in Japan waar zowel Shinto- als Boedhistische symbolen door elkaar gebruikt worden. Dit was gebruikelijk op veel meer plaatsen maar sinds de Meiji-restauratie zijn de twee religies bewust veel meer van elkaar gescheiden.

In tegenstelling tot Futarasan Jinja, 200 meter verderop, moet hier voor het hele complex toegang betaald worden.

Bereikbaarheid

Openbaar vervoer

Tosho-gu en de andere heiligdommen van Nikko zijn met de bus in 10 minuten en te voet in 40 minuten te bereiken vanaf de JR en Tobu stations.

Bezoekersinformatie

Openingstijden

8:00 tot 17:00
tot 16:00 van november t/m maart

Gesloten

365 dagen per jaar geopend

Toegangsprijs

¥ 1.300