Weetjes over Japan

Weetjes over Japan

Deze hele website staat vol met interessante verhalen over Japan. Maar soms zeggen cijfers en feiten meer dan hele verhalen. Op deze pagina vind je de belangrijkste feiten over Japan als land.

Land en bevolking

Japan is een land in Azië. Het land bestaat uit 6.852 eilanden in een archipel in de Grote Oceaan ten zuidoosten van Korea en China. Japan heeft een oppervlak van 377.915 km2 waarvan 364.485 km2 land en 13.430 km2 water. De vele eilanden samen hebben een kustlijn van 29.751 km.

De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 336 inwoners per vierkante kilometer en in totaal telt Japan ruim 126 miljoen inwoners. Het land bestaat voor 73% uit onbewoonbare bergen, waardoor de de bevolkingsdichtheid in de steden extreem hoog is. Het hoogste punt van Japan is de Mount Fuji met een hoogte 3.776 meter.

De naam Japan

In het Japans heet Japan Nihon of Nippon (日本). Dit komt oorspronkelijk uit het Chinees en betekent “Oorsprong van de Zon”. Vanuit China gezien komt de zon op boven Japan. Het Land van de Rijzende Zon dus.

De naam Japan zelf is een Europese verbastering van het Chinese Ribenguo of Jihpenkuo, de Chinese leeswijze voor het Japanse Yamato (大和), de oorspronkelijke naam van het land. In het Wu-dialect, met name gesproken in Shanghai, wordt Japan nog steeds uitgesproken als “Zeppen”.

Japanse vlag

De bijnaam van de Japanse vlag is “Hi no Maru” (日の丸), “Cirkel van de Zon”. De officiële naam is overigens Nisshoki (日章旗) is. Deze vlag is sinds 1870 in gebruik, maar pas in 1999 werd dit wettelijk officieel vastgelegd. De rode cirkel symboliseert de rijzende zon.

Hoofdstad van Japan

De hoofdstad van Japan is Tokyo of Tokio, hoewel het eigenlijk geen echte stad is. Er wonen 9,3 miljoen (2016) in de 23 speciale wijken, 13,6 miljoen (2016) in de prefectuur Tokyo en 39,5 miljoen (2016) in de metropool. Daaronder vallen de prefecturen Tokyo, Chiba, Saitama en Kanagawa.

Religie in Japan

De twee belangrijkste religies in Japan zijn het Shintoïsme en het Boeddhisme. Beide religies zijn diep verwoven met de Japanse cultuur. Veel gebruiken en tradities hangen nauw samen met een of beide religies. Vrijwel iedere Japanner zou je dus religieus kunnen noemen.