Yaki-gyoza

Japanse dumplings

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 15 minuten
Porties: 4

De Japanse keuken heeft redelijk wat invloeden uit de Chinese keuken. Gyoza is daar een voorbeeld van. Het is een afgeleide van de Chinese dumplings of dim-sum. De Chinese versie wordt gestoomd. In Japan vinden we het lekker om de gyoza te bakken.

De meeste Aziatische supermarkten in Nederland verkopen gyoza vellen. De rest van de ingrediënten kun je gewoon kopen bij een Nederlandse supermarkt.

Ingrediënten

  • Half om half gehakt (kip gehakt kan ook), 300 gram
  • 1/4 kool
  • 1 ui
  • Lente-ui, 3 stengels
  • 40 gyoza vellen
  • Zout, 1/2 theelepel
  • Soja-saus, 2 theelepels
  • Vissaus of oestersaus, 1 theelepel
  • Sesam olie, 1 eetlepel
  • Aardappelzetmeel, 2 eetlepels

Bereiding

  1. Doe de kool in de foodprocessor en hak de kool in kleine stukjes. Knijp de kool om het water uit te lekken.
  2. Snij ui en lente-ui naar klijne stukjes. Je mag hier ook foodprocesser gebruiken.
  3. Meng de kool, ui en lente-ui met gehakt. Voeg de saus toe en kneed het mengels goed met je handen.
  4. Pak een gyoza vel en leg kleine portie gehaktmengsel in het midden.
  5. Nu komt het moeilijkste gedeelte: het vouwen van de gyoza. Doe een beetje water aan het bovenrandje van de gyoza vel en vouw het vel in tweeën. Plak daarna beetje bij beetje de randen aan elkaar vast in een vouw, zoals op de foto’s hieronder.
  6. Leg meel of aardappelzetmeel neer op het bord voordat je de gemaakt gyoza’s erop leg. Dan plakken ze niet aan het bord.
  7. Doe olie (2 eetlepels) in de koekenpan en leg gyoza’s erop. Bak ze tot de bodem lichtbruin wordt.
  8. Voeg water (100cc) toe en laat de gyoza garen met de deksel erop.
  9. Als er bijna geen meer water in de pan zit, doe het deksel open, besprenkel met een beetje sesami olie en bak ze nog een beetje tot ze er krokant uitzien. Je mag ze keren als je twee kanten crispy wil.

Serveer de gyoza met soja-saus of ponzu (soja-saus met citroensap). Eet smakelijk! どうぞ召し上がれ!

Geef een reactie