Accommodatie

Accommodatie

Zoek & boek hotels

Boek je overnachting in Japan met gratis annuleren tot kort voor aankomst.

Bestemming

Japan

Tijdens je verblijf in Japan heb je een ruime keuze uit verschillende typen accommodatie. Je kunt het zo goedkoop of zo duur maken als je wilt.

Je kunt overnachten in een tempel of de luxe ervaren van een traditionele Japanse herberg. Voor minder dan ¥ 2.000 / € 12 slaap je een nacht in een slaapzaal of als je ¥ 50.000 / € 295 per nacht te besteden hebt huur je een volledig huis.

Dit zijn de verschillende soorten accommodatie die je in Japan kunt verwachten.

Japanse stijl accommodatie

In Japanse stijl overnachten betekent slapen op een futon bed op de grond. Dat is een stuk comfortabeler dan het in eerste instantie klinkt. In Japanse stijl accommodatie zitten vaak diner en ontbijt inbegrepen. Het is absoluut een aanrader om tijdens je reis naar Japan minstens een keer in van deze opties te overnachten om de Japanse gastvrijheid optimaal te ervaren.

Ryokan

Ryokan

Tussen ¥ 10.000 / € 59 en ¥ 40.000 / € 236 per nacht

Een ryokan is een traditioneel Japanse herberg. Je vindt dit type accommodatie door heel Japan, en met name in de onsen regio’s. Dit type accommodatie is meer dan alleen een plek om te overnachten, het is een unieke kijk in de keuken van de Japanse gastvrijheid en een ervaring op zich.

In een ryokan slaap je in een futon bed op tatamimatten en ervaar je de zo typisch Japanse onsen baden. Bij een overnachting hoort diner en ontbijt. Het diner wordt vaak op de kamer geserveerd en bestaat uit vijf tot zeven gangen. Er wordt veel gebruik gemaakt van lokale specialiteiten en producten.

Net als met hotels heb je ook bij ryokan de keuze uit het hele spectrum van budget tot zeer luxe en van kleinschalig tot gigantisch. Voor een overnachting inclusief diner en ontbijt lopen de prijzen uiteen van ¥ 10.000 / € 59 tot ¥ 40.000 / € 236 per persoon per nacht.

Accommodatie

Minshuku

Tussen ¥ 5.000 / € 30 en ¥ 10.000 / € 59 per nacht

Een minshuku is de Japanse versie van een bed & breakfast. Dit type accommodatie wordt gerund door een familie die hun huis helemaal ingericht hebben op het ontvangen van gasten.

Minshuku vindt je vaak in kleine dorpen en op het platteland in toeristische gebieden. Zo kan je bijvoorbeeld in Shirakawa-go verblijven in een traditionele boerderij of tijdens het krab-seizoen in de winter aan de kust van de Japanse Zee.

Via de grote internationale boeking sites kun je een aantal minshuku direct online boeken. Lokale VVVs kunnen ook kamers voor je reserveren en via de service Japan Guest Houses vindt je ook een ruim aanbod.

Airbnb

Huis

Tussen ¥ 10.000 / € 59 en ¥ 50.000 / € 295 per nacht

De laatste jaren is Airbnb hard aan het groeien in Japan. Het leuke aan deze service is dat je op enorm verrassende plekken terecht komt. Zo vind je net zo eenvoudig een flatje in Tokyo als een traditioneel huis aan de kust of in de bergen.

Uiteraard moet je een beetje geluk hebben, maar voor een vriendelijke prijs overnacht je vaak op de meest unieke locaties. Behalve via Airbnb kun je ook via sites zoals Booking.com volledige huizen huren.

Westerse stijl accommodatie

Zie je slapen op de grond niet zo zitten? Je kunt in Japan ook in een westers bed slapen. Afhankelijk van je budget krijg je behalve een bed ook nog een hoop extra’s, waarvan je zelf moet beslissen of je die wel of niet nodig hebt.

Hotel

Hotel

Tussen ¥ 10.000 / € 59 en ¥ 50.000 / € 295 per nacht

Van alle verschillende soorten accommodatie die je in Japan vindt sluit een verblijf in een hotel het meeste aan bij wat wij als westerlingen gewend zijn. Er is een ruime keuze aan westerse ketens zoals Hilton, Marriott en meer. Grote Japanse ketens zoals APA Hotels bieden een soortgelijk serviceniveau.

Een verblijf in een hotel wordt in Japan gezien als een relatief luxe ervaring. Daar zijn de prijzen dus ook naar. Houdt rekening met prijzen vanaf ¥ 10.000 / € 59 per kamer per nacht. Ligt dat boven je budget, dan is een business hotel een prima alternatief. Dit type hotel is toegespitst op zakenreizigers, met kleinere kamers en minder faciliteiten maar tegen een vriendelijk tarief.

Business hotel

Business hotel

Tussen ¥ 5.000 / € 30 en ¥ 10.000 / € 59 per nacht

Waar je in een hotel een volledige service ervaring krijgt is het service niveau in een business hotel beperkter. Je hebt bijvoorbeeld geen minibar op je kamer, er is geen laundry service en geen hotel bar. De prijs is daardoor ook een stuk lager.

De kwaliteit van de kamers is over het algemeen goed maar het vloeroppervlak is wat kleiner dan in een full service hotel. Datzelfde geldt voor de prijs, want in een business hotel betaal je over het algemeen tussen ¥ 5.000 / € 30 en ¥ 10.000 / € 59 per kamer per nacht.

Hostel

Hostel

Tussen ¥ 1.500 / € 9 en ¥ 5.000 / € 30 per nacht

Voor de backpacker zijn de kosten van een overnachting belangrijker dan de faciliteiten. De goedkoopste vorm van westerse stijl accommodatie in Japan is een hostel. Voor ergens tussen ¥ 1.500 / € 9 en ¥ 5.000 / € 30 per persoon per nacht slaap je op een slaapzaal in een stapelbed.

De laatste jaren zijn hostels en capsule hotels steeds dichter naar elkaar toe gegroeid. In een aantal moderne hostels zijn de stapelbedden vervangen door capsules.

Japan Youth Hostels, de zusterorganisatie van StayOK, runt ruim 100 hostels in heel Japan. Via Booking.com vind je ook hostels die geen lid zijn van deze keten.

Andere accommodatie mogelijkheden

Behalve reguliere Japanse- of westerse stijl accommodatie kun je in Japan ook slapen op plekken die… laten we zeggen, een uniek eigen karakter hebben.

Love hotel

Zoals de naam al doet vermoeden heeft een love hotel een specifiek doel. De muren in Japanse huizen zijn erg dun, dus stellen hebben vaak weinig privacy. In een love hotel huur je een kamer voor een paar uur of voor een hele nacht en kun je ongestoord je gang gaan met je geliefde.

Als reiziger heb je wellicht niet direct het probleem van dunne muren thuis en heb je in een reguliere hotelkamer ook voldoende privacy. Wel is een love hotel een curiositeit die je wellicht wilt ervaren.

Kamers zijn vaak ingericht voor een specifiek doel met een groot tweepersoonsbed, een grote televisie met ruime keus uit erotische programmering en een ruime badkamer. Ook is er soms keuze uit costuums en andere hulpmiddelen die te koop of te huur zijn.

Voor de toerist zijn ook de kosten interessant. De meeste koppels huren een kamer voor drie uur tegen een tarief van ergens tussen ¥ 4.000 / € 24 en ¥ 7.000 / € 41. Voor een hele nacht ben je vaak maar een klein beetje duurder uit.

Een love hotel is te herkennen aan de vaak excentrieke voorgevel met grote neon borden. Je vindt dit type accommodatie in de buurt van uitgaansgebieden in de grote steden en langs doorgaande wegen op het platteland.

Toegang tot een love hotel is zo anoniem mogelijk. Op een scherm kies je uit welke kamer je wilt en je betaalt bij een machine of een klein luikje zodat je de receptionist niet ziet.

Capsule hotel

Dit type hotel vindt je eigenlijk alleen in Japan. In een capsule hotel slaap je in een capsule. Dat is geen volledige hotelkamer, maar eigenlijk een stapelbed met net iets meer privacy dan in een hostel.

Je maakt als gast gebruik van gedeelde faciliteiten. Zo is er een kleedruimte met wastafels en kluisjes voor je waardevolle spullen. Ook de douche- en badruimte is gedeeld, net zoals in een Japans openbaar badhuis.

In het verleden waren capsule hotels het domein van de Japanse zakenman die te lang in de kroeg gezeten had en de laatste trein had gemist. Tegenwoordig heeft vrijwel ieder capsule hotel een aparte vrouwenvleugel. Ook onder toeristen is dit type accommodatie populair. Je betaalt nauwelijks meer dan voor een hostel.

De gemiddelde prijs voor een nachtje in een capsule ligt rond ¥ 2.000 / € 12. De capsule hotels die behalve dronken zakenlui ook toeristen verwelkomen zijn te boeken via websites als Booking.com en Hotels.com.

Tempel

De Japanners noemen het shukubo (宿坊), het overnachten in een Boeddhistische tempel. Lang niet alle tempels bieden deze service aan. Daar waar het wel wordt aangeboden is iedereen welkom, gelovig of niet. En of je gelovig bent of niet, een overnachting in een eeuwenoude tempel is een spirituele ervaring. Bezoekers worden vaak uitgenodigd om de ochtendgebeden en meditatie bij te wonen.

Over het algemeen vind je tempel accommodatie in de gebieden die populair zijn onder pelgrims. In Kyoto en Nagano zijn er een paar tempels waar je kunt overnachten, maar shukubo is vooral in Koyasan erg populair.

Een overnachting in een tempel kost ergens tussen ¥ 6.000 / € 35 en ¥ 10.000 / € 59 maar kan duurder uitpakken in drukke seizoenen. Bij een overnachting horen twee maaltijden.

Tempels bieden Japanse stijl accommodatie, wat betekent dat je op een futon matras op een vloer van tatami matten slaapt. Toilet- en wasgelegenheden deel je met andere gasten en soms ook met de monniken die in de tempel wonen.

Manga café

Manga cafés bieden aan de Japanse otaku nerds een plaats om zoveel manga te lezen als ze willen / kunnen. Manga cafés zijn 24 uur per dag geopend. Onder buitenlanders zijn deze faciliteiten ook populair omdat ze ook dienst doen als internet café.

Je betaalt per uur en krijgt daarvoor een kleine cubicle met een computer en een zeer comfortabele stoel waar je prima in kunt slapen. Manga cafés zijn er op ingesteld dat mensen er heel lang zijn, want ze hebben ook douche cabines en gratis drinken.

Een nacht in een manga café kost ongeveer ¥ 1.500 / € 9.

Nachtbus

Japan heeft een uitgebreid nachtbus netwerk voor lange afstanden. Reizen per nachtbus is een van de goedkoopste manieren van reizen en bovendien bespaar je er een nacht accommodatie mee. In een Japanse nachtbus heb je relatief veel beenruimte.

Superbadhuis

In Japan vind je op veel plaatsen openbare badhuizen. In grote steden kom je hier en daar reuzen van badhuizen tegen, spa complexen met meerdere verdiepingen. Deze super badhuizen zijn vaak 24 uur per dag geopend en hebben uitstekende lounge ruimtes. Hier kun je in ligstoelen of op tatami matten prima uren slapen. Japanse zakenlui die de laatste trein gemist hebben maken vaak gebruik van dit soort accommodatie. Behalve slapen kun je er uiteraard ook genieten van een uitgebreid aanbod aan baden.

Veelgestelde vragen

Wat is een ryokan?

Een ryokan is een traditioneel Japanse herberg. Je slaapt in een futon bed op een vloer van tatami matten. Een ryokan heeft vaak een eigen onsen warmwaterbron. Bij een overnachting is vaak een traditioneel Japanse maaltijd inbegrepen.

Kan ik in Japan ook gewoon op een bed slapen?

Ja hoor. Hoewel je in een ryokan vaak op de grond slaapt, kun vind je ook overal westerse-stijl hotels waar je gewoon op een bed kunt slapen zoals je thuis gewend bent.