Op deze pagina
Verkeersregels en de bijbehorende verkeersborden zijn gebaseerd op logica die in grote lijnen over de hele wereld op hetzelfde neerkomt. In ieder land zijn echter wel wat unieke of bijzondere verkeersborden te vinden, zo ook in Japan. Als je tijdens je Japan reis gebruik maakt van een huurauto is het wel zo handig om te weten wat je moet doen als je een van deze borden onderweg tegenkomt.
Unieke verkeersborden
Als je eenmaal weet wat er met dit bord bedoeld wordt is het logisch, maar als buitenlandse chauffeur kun je je hier behoorlijk over achter je oren krabben. Kom je het bord aan de linkerkant tegen dan mag je hier je auto alleen schuin parkeren. In het geval van het rechtse bord is het juist de bedoeling dat je parallel aan de stoeprand parkeert.
Deze twee verkeersborden lijken erg op elkaar. In allebei de gevallen wordt aangegeven dat de rijbaan waar het bord boven hangt bedoeld is voor bussen. In het geval van de doorgetrokken lijnen aan beide zijden is die rijbaan exclusief bedoeld voor bussen, terwijl bij een onderbroken lijn bussen voorrang hebben maar gewone auto’s ook van die rijbaan gebruik mogen maken.
Ook als het op snelheidsbeperkingen aankomt zou je zomaar wat bijzondere verkeersborden tegen kunnen komen. Net als in Nederland geeft een rond bord met een rode rand en een getal de maximum snelheid aan. Maar wat als er een streep onder het getal staat? In dat geval gaat het niet om de maximum snelheid maar om de minimum snelheid die van je verwacht wordt.
Als het dan toch over snelheid gaat, de twee borden hieronder kunnen ook nog wel eens voor verwarring zorgen bij buitenlanders die in Japan de weg op gaan. Beide borden samen vormen een zone met een maximum snelheid. Het bord met de pijl eronder geeft aan dat vanaf dat punt een maximum snelheid geldt, terwijl het andere aangeeft dat die maximum snelheid vanaf dat punt niet meer van toepassing is. De eerste van de twee kom je vaak tegen aan het begin van afritten van de snelweg.
Het is ook nog wel even goed om stil te staan bij het stopbord. In veel landen is dat een achthoekig bord met het woord STOP erop. In Japan wordt niet het alfabet maar een ander tekenset gebruikt, dus logisch dat er geen STOP op staat maar 止まれ (tomare). Voor ons Europeanen is vooral de vorm van het bord verwarrend, want het lijkt meer op een voorrangsbord dan op een stopbord. Zie je het linker bord dan is stoppen verplicht, maar kom je het rechter bord tegen dan is een volledige stop niet verplicht maar moet je wel voorrang geven.