Tolwegen in Japan

Tolwegen in Japan

ETC kaart

Wanneer je je huurauto boekt via ToCoo! dan kun je gemakkelijk een ETC kaart bijboeken om eenvoudig voor de tolwegen te betalen.

ToCoo!

We vertelden je al over 9 dingen die je moet weten over autorijden in Japan. In dat lijstje ontbreekt (minstens) één belangrijk stukje info: vrijwel alle Japanse snelwegen zijn tolwegen.

De Japanners noemen hun gewone wegen vaak liefkozend “beneden-wegen”. De tegenhanger is de snelweg die vaak hoog boven de grond op palen over de steden voert. Gewone wegen beneden, snelwegen boven. Beneden blijven is gratis, naar boven gaan… juist ja. Japanse snelwegen zijn, zoals gezegd, tolwegen.

Tarieven

Hoeveel je precies kwijt bent aan de tolwegen is moeilijk te zeggen. De ene route is duurder dan de andere. Bovendien verschillen de bedragen en manier van berekenen per operator.

Het Japanse snelwegen-net wordt door verschillende bedrijven uitgebaat en onderhouden. Zo worden de meeste wegen in het westen van Japan beheerd door Nexco. In de regio Osaka is de private operator Hanshin eigenaar van een aantal tolwegen. En zo gaat dat heel Japan door.

Helaas is er niet één handige website waar je makkelijk je tol van A naar B kunt berekenen. Zelfs Google Maps weet niet wat een rit je gaat kosten. Want behalve verschillende manieren van berekenen en verschillende operators zijn er ook nog spits-tarieven, dal-tarieven, weekend-tarieven, feestdag-tarieven, etc. Een waar oerwoud dus.

Maar ja, jij wilt natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden voor je Japan reis. Wij kunnen wel leuk zeggen dat je Japan op je eigen tempo kunt verkennen met een auto, maar jij wilt weten wat je dat aan tol gaat kosten.

Tarieven tolwegen

Gebied

Kosten (indicatie)

Buiten de grote steden

¥ 2.000 / € 12 per 100 kilometer

Rond de grote steden

¥ 3.500 / € 21 per 100 kilometer

Toeslag voor speciale trajecten zoals grote bruggen of aanrijroutes naar luchthavens

¥ 300 / € 2 tot ¥ 1.000 / € 6

Tolwegen betalen

Zo zompig als het moeras van tarieven is, zo eenduidig is de manier van betalen. Tol betalen in Japan is het eenvoudigste wat er is. Met één vetgedrukte maar

Maar… je moet wel een ETC tol-badge in je auto hebben. Gelukkig kan je die bij het huren van een auto er gewoon bij huren of lenen (of je er extra voor betaalt hangt af van de verhuurder).

Met een ETC tol-badge in je auto kun je door de automatische tolpoortjes rijden. De badge is druk met het berekenen van je tarief, zodat jij je op het sturen kan concentreren.

Tolwegen in Japan

Bij opritten, afritten, knooppunten en soms ook gewoon midden op de snelweg kom je tolpoortjes tegen. Met een gangetje van maximaal 20 kilometer per uur rijdt je door een van de poortjes met een groot paars ETC bord erboven. De scanner in het poortje scant op afstand je tol-badge. Verlaat je de snelweg dan staat het exacte tol-bedrag op een scherm vlak na het poortje. Je weet dus direct wat het je gekost heeft.