Mount Fuji beklimmen

Mount Fuji beklimmen

Mount Fuji beklimmen

Mount Fuji beklimmen

Er is iets dat het beklimmen van een berg een zekere magie geeft. Wellicht is het een gevoel van voldoening als je de top bereikt of het uitzicht over de omgeving. Ook het simpele feit dat je op een bepaalde hoogte bent heeft iets speciaals. Het beklimmen van Mount Fuji is dan ook een populaire bezigheid en, volgens diegenen die het gedaan hebben, een fantastische ervaring. Met een hoogte van 3.776 meter is het bovendien een klim die relatief eenvoudig en in een dag te doen is.

Mount Fuji beklimmen

Het officiële klimseizoen loop van begin juli tot halverwege september. In deze periode zijn de wandelpaden open en zijn de berghutten open. Over het algemeen is in deze periode het weer stabiel en de top sneeuwvrij. Voor klimmers zonder ervaring wordt het sterk aangeraden om alleen in dit seizoen de klim te ondernemen.

De helling van Mount Fuji is onderverdeeld in 10 zogenoemde “stations”. De eerste stations liggen op verschillende plaatsen aan de voet van de berg. De top is het tiende station. Tot aan de 5de stations lopen verharde wegen de berg op, daarna kun je alleen te voet verder. Vanaf de vier “5th Stations” aan de verschillende kanten van de berg lopen wandelroutes naar de top.

RouteOpen
Yoshida Trail1 juli t/m 10 september
Subashiri Trail10 juli t/m 10 september
Gotenba Trail10 juli t/m 10 september
Fujinomiya Trail10 juli t/m 10 september
Ohachi-meguri Trail10 juli t/m 10 september
Fuji Subaru Line 5th Station

Yoshida Trail

De Yoshida Trail is de meest populaire en best bereikbare route van Tokyo. Deze route loopt langs de noordelijke helling van de berg vanaf Fuji Subaru Line 5th Station. De klim en de afdaling langs deze route zijn gescheiden.

 • Klim: 5 – 7 uur
 • Afdaling: 3 – 5 uur
 • Bergstation: Fuji Subaru Line 5th Station op 2.307 meter boven zeeniveau
Subashiri 5th Station

Subashiri Trail

De Subashiri Trail is bereikbaar vanaf Gotenba. Vanaf Subashiri 5th Station aan de oostzijde van Mount Fuji loopt deze route naar het 8ste station op de Yoshida Trail, die je vanaf daar verder kunt volgen naar de top.

 • Klim: 5 – 8 uur
 • Afdaling: 3 – 5 uur
 • Bergstation: Subashiri 5th Station op 1.967 meter boven zeeniveau
Gotenba 5th Station

Gotenba Trail

Het Gotenba 5th Station is het laagst gelegen 5de station. Logisch dus dat de klim naar de top vanaf hier langer is. De Gotenba Trail loopt langs de zuidoostelijke helling naar de top.

 • Klim: 7 – 10 uur
 • Afdaling: 3 – 6 uur
 • Bergstation: Gotenba 5th Station op 1.437 meter boven zeeniveau
Fujinomiya 5th Station

Fujinomiya Trail

Van alle 5de stations ligt Fujinomiya 5th Station het dichts bij de top. De Fujinomiya Trail loopt langs de zuidelijke helling de berg op.

 • Klim: 4 – 7 uur
 • Afdaling: 2 – 4 uur
 • Bergstation: Fujinomiya 5th Station op 2.378 meter boven zeeniveau
Ohachi-meguri Trail

Ohachi-meguri Trail

Alle wandelroutes vanaf de 5de stations komen uit op de Ohachi-meguri Trail. De routes loopt in een rondje rond de krater aan de top van Mount Fuji.

 • Afstand: 3 kilometer
 • Duur: 90 minuten

Drukte

Tijdens het klimseizoen is Mount Fuji relatief goed begaanbaar voor relatief onervaren klimmers, wat tot gevolg heeft dat het behoorlijk druk kan worden op de wandelpaden naar de top. De grootste drukte valt samen met de Japanse schoolvakanties, vanaf de laatste week van juli tot eind augustus. Vooral het de dagen rond Obon is het enorm druk.

Je kunt er voor kiezen om te proberen de drukke periode te vermijden, maar juist de drukte zorgt ook wel weer voor een bijzondere ervaring. Er ontstaat een soort van kameraadschap tussen de klimmers die met elkaar allemaal hetzelfde doel hebben. Ongeveer een derde van de klimmers zijn buitenlandse reizigers en twee derde zijn Japanners die vanuit het hele land naar Mount Fuji zijn gereisd voor de klim. De drukke periode is bij uitstek geschikt om in contact te komen met medereizigers.

Mount Fuji beklimmen buiten het seizoen

Het wordt afgeraden om in de weken voor en na het officiële klimseizoen de berg te beklimmen. Er ligt geen sneeuw op de top en vanaf beneden ziet het er net zo prachtig uit als tijdens het officiële seizoen. Het kan echter behoorlijk koud worden rond de top. Bovendien zijn de berghutten gesloten en zijn er veel minder klimmers. Alleen als je weet wat je doet en de ervaring en juiste apparatuur hebt is een klim buiten het seizoen te doen.

Tussen oktober en juni ligt er sneeuw op de top van Mount Fuji en kan het er enorm waaien. Een klim in deze periode is zelfs voor ervaren bergbeklimmers een gevaarlijke onderneming.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

De verschillende bergstations zijn per bus te bereiken vanaf de lager gelegen steden en treinstations. De eerste bussen vertrekken ruim voor zonsopgang.