Shirakawa-go

Shirakawa-go & Gokayama

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De regio rond Shirakawa-go en Gokayama staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bouwstijl van de huizen in dit gebied is uniek. De dorpen liggen in de buurt van Takayama in een regio waar het veel sneeuwt. Als de sneeuw op de daken van de huizen zou blijven liggen zou er een reëel gevaar voor instorting ontstaan. De daken zijn dus zo stijl dat vrijwel alle sneeuw er gewoon vanaf glijdt.

De bouwstijl van de traditionele huizen in het gebied heet gassho-zukuri, wat zoveel betekent als “gebouwd als handen in gebed”. De steile daken hebben namelijk wel wat weg van de handen van boeddhistische monniken tijdens een gebed. De daken worden volledig met de hand gelegd zonder het gebruik van spijkers. Een dak gaat tientallen jaren mee, en als het aan vervanging toe is helpt het hele dorp mee. De ruime, hoge zolders onder de daken worden gebruikt om zijdewormen te houden. In het gebied van Shirakawa-go en Gokayama wordt zijde van hoge kwaliteit geproduceerd.

Hoogtepunten

Het dorp Ogimachi is het grootste in Shirakawa-go en de belangrijkste toeristische trekpleister. Het dorp is prima te bezoeken als dagtrip vanaf Takayama, maar het is leuker om om hier de nacht door te brengen in een van de traditionele boerderijen.

Gokayama is moeilijker te bereiken dan Shirakawa-go. Vanaf Takayama moet je overstappen van bus in Ogimachi om er te komen. De dorpjes hier zijn kleiner en als gevolg minder toeristisch.

Ogimachi

Shirakawa-go

Het dorp Ogimachi is het grootste in de regio. De tientallen gassho-zukuri huizen van het dorp staan sinds 1995 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De oudste huizen hier zijn zo’n 250 jaar oud. De boerderijen in het dorp hebben puntige strodaken die speciaal gebouwd zijn om de druk van een dikke laag sneeuw te kunnen weerstaan. De huizen zijn bijzonder fotogeniek, met of zonder een dik pak sneeuw op het dak. Veel van de huizen zijn te bezichtiging als museum, maar het is ook mogelijk om er te overnachten.

Ainokura

Shirakawa-go

Dit is het grootste dorp in Gokayama. Hier staan ongeveer 20 gassho-zukuri huizen. Ainokura ligt helemaal achteraan in de vallei en is ook direct het verste van de dorpen in de regio. Er komen hier veel minder toeristen dan in Ogimachi. Veel van de huizen hier zijn niet opengesteld voor het publiek, maar een paar doen dienst als gasthuis of restaurant. Vanwege de rust hier is Ainokura bij uitstek geschikt om te overnachten in een boerderij.

Overnacht in een boerderij

Shirakawa-go

De traditionele dorpen in het gebied zijn prachtig om overdag doorheen te wandelen, maar om de regio écht te ervaren kies je voor een overnachting in een van de oude gassho-zukkuri boerderijen. In Ogimachi en de omliggende dorpen heb je genoeg keuze.

Bereikbaarheid Shirakawa-go & Gokayama

De historische dorpen liggen op ongeveer een uur afstand van het centrum van Takayama. Vanaf het treinstation van Takayama vertrekt een paar keer per dag een bus richting Ogimachi.