Hiroshima Vredespark

Hiroshima Vredespark

Hiroshima Vredespark

Hiroshima Vredespark

Of je er nu naar zoekt of niet, in Hiroshima kun je nauwelijks om het Hiroshima Vredespark heen. Het ruime park beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante meter midden in de stad. Het is aangelegd als monument ter nagedachtenis aan de vreselijke gevolgen en de naar schatting 140.000 slachtoffers van de atoombom.

Op 6 augustus 1945 liet boven Hiroshima de bommenwerper Enola Gay de eerste atoombom met de bijnaam Little Boy los. De bom ontplofte op een hoogte van 580 meter boven de stad en verwoeste alle gebouwen in de straal van ruim 1,5 kilometer. Drie dagen later volgde Nagasaki.

De locatie van het Hiroshima Vredespark was voor dat moment het drukke, bruisende centrum van de stad. Daarom werd het gekozen als doel voor de bom. Vier jaar na de verwoesting werd besloten het gebied niet opnieuw te ontwikkelen maar in te richten als vredesmonument. Ieder jaar wordt op 6 augustus een herdenking gehouden in het park, niet alleen ter nagedachtenis aan de slachtoffers maar ook om de wereld eraan te herinneren dat dit nooit meer mag gebeuren.

Het belangrijkste gebouw in het park is Peace Memorial Museum. Dit museum vertelt bezoekers het verhaal van de bom en de gevolgen die nog tientallen jaren merkbaar waren. Het verhaal begint met de gebeurtenissen die leidden tot de oorlog en hoe dit uiteindelijk de ultieme escalatie tot gevolg had. De verhalen van de getroffen personen zijn behoorlijk heftig.

Atoombomkoepel

De Atoombomkoepel, niet ver van Kasteel Hiroshima, staat aan de rand van het Hiroshima Vredespark en is het enige gebouw binnen een straal van 1,5 kilometer dat de bom heeft overleeft. De explosie vond ongeveer 150 meter hier vandaan plaats op een hoogte van 580 meter. Hier waren de werkende krachten dan ook hoofdzakelijk neerwaarts, terwijl op grotere afstand de zijdelingse krachten alles plat legden. Waarschijnlijk heeft het gebouw het overleeft omdat het koepeldak bijzonder goed bestand is tegen neerwaartse druk. De Atoombomkoepel staat er nog net zo bij als in de eerste momenten na de verwoesting en is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

Viator

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

Vanaf Hiroshima Station neem tram 2 of 6 en stap uit bij de halte Genbaku-Domu Mae. De rit duurt ongeveer 15 minuten. Alle vier de lijnen van de Meipuru-ru Sightseeing Bus stoppen bij het Hiroshima Vredespark.