Hiroshima Vredespark

Hiroshima Vredespark

Visit Hiroshima Pass

Met de Visit Hiroshima Pass maak je 1, 2 of 3 dagen onbeperkt gebruik van alle trams en bussen in Hiroshima en de ferry naar Miyajima.

Klook

Of je er nu naar zoekt of niet, in Hiroshima kun je nauwelijks om het Hiroshima Vredespark heen. Het ruime park beslaat een oppervlakte van 120.000 vierkante meter midden in de stad. Het is aangelegd als monument ter nagedachtenis aan de vreselijke gevolgen en de naar schatting 140.000 slachtoffers van de atoombom.

Op 6 augustus 1945 liet de bommenwerper Enola Gay de eerste atoombom met de bijnaam Little Boy los boven de stad. De bom ontplofte op een hoogte van 580 meter en verwoeste alle gebouwen in de straal van ruim 1,5 kilometer. Drie dagen later volgde Nagasaki.

De locatie van het Hiroshima Vredespark was vóór dat moment het drukke, bruisende centrum van de stad. Daarom werd het gekozen als doel voor de bom. Vier jaar na de verwoesting werd besloten het gebied niet opnieuw op te bouwen maar in te richten als vredesmonument. Ieder jaar wordt op 6 augustus een herdenking gehouden in het park, niet alleen ter nagedachtenis aan de slachtoffers maar ook om de wereld eraan te herinneren dat dit nooit meer mag gebeuren.

Het belangrijkste gebouw in het park is Peace Memorial Museum. Dit museum vertelt bezoekers het verhaal van de bom en de gevolgen die nog tientallen jaren merkbaar waren. Het verhaal begint met de gebeurtenissen die leidden tot de oorlog en hoe dit uiteindelijk de ultieme escalatie tot gevolg had. De verhalen van de getroffen personen zijn behoorlijk heftig.

Atoombomkoepel
De Atoombomkoepel.

De Atoombomkoepel, niet ver van Kasteel Hiroshima, staat aan de rand van het Hiroshima Vredespark en is het enige gebouw binnen een straal van 1,5 kilometer dat de bom heeft overleeft. De explosie vond ongeveer 150 meter hier vandaan plaats op een hoogte van 580 meter. Hier waren de werkende krachten dan ook hoofdzakelijk neerwaarts, terwijl op grotere afstand de zijdelingse krachten alles plat legden. Waarschijnlijk heeft het gebouw het overleeft omdat het koepeldak bijzonder goed bestand is tegen neerwaartse druk. De Atoombomkoepel staat er nog net zo bij als in de eerste momenten na de verwoesting en is benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

Bereikbaarheid Hiroshima Vredespark

Het park ligt middenin de stad en is prima te bereiken met het openbaar vervoer. Kies een van de volgende opties:

  • Tramlijn 2 verbindt Hiroshima Station met Miyajima. De halte Genbaku-Domu Mae (Atomic Bomb Dome) ligt direct aan de noordkant van het park.
  • Tramlijn 6 rijdt tussen Hiroshima Station en Eba en stopt ook bij de halte Genbaku-Domu Mae.
  • Meipuru-ru Sightseeing Bus verzorgt vier toeristische buslijnen in de stad die allemaal bij het park stoppen.