Izumo Taisha

Izumo Taisha

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Het Shinto heiligdom Izumo Taisha ligt in de stad Izumo, niet ver van Matsue. Niemand weet precies hoe oud het heiligdom is. Het werd al beschreven in de eerste kronieken uit de Japanse literatuur rond het jaar 700. Zodoende wordt de Taisha gezien als oudste heiligdom van Japan. De godheid aan wie het heiligdom opgedragen is, is volgens de Japanse mythologie de schepper van het land. Deze godheid, Okuninushi no Okami, is volgens de overleveringen van het Shintoïsme bovendien verantwoordelijk voor huwelijken en goede relaties.

Ieder jaar komen, volgens de overleveringen, de 8 miljoen Shinto godheden vanuit heel Japan bijeen in Izumo Taisha van de 10de tot de 17de dag van de 10e maanmaand (valt meestal in november). In Izumo heet deze periode “maand met godheden” terwijl de rest van Japan het moet doen met “maand zonder godheden”. In deze periode vindt het Kamiari Festival (Festival met Godheden) plaats.

Langs de toegangsweg tot Izumo Taisha liggen veel winkels en restaurants, wat zorgt voor een levendige sfeer. Het pad dat richting het heiligdom leidt is verdeeld in drie banen, gescheiden door dennenbomen. Als bezoeker wordt je geacht om een van de twee buitenste banen te nemen, want de middelste baan is uitsluitend bedoeld voor de godheden die het heiligdom bezoeken.

Tot 1744 werd Izumo Taisha regelmatig opnieuw opgebouwd. Sindsdien wordt het complex niet meer volledig herbouwd maar is gekozen voor onderhoud, reparatie en renovatie van de onderdelen die dat nodig hebben. Het meest opvallende gebouw op het complex is de Haiden, een grote houten hal te herkennen aan de enorme stro-knoop. Deze knoop geeft een dat er een godheid aanwezig is.

Bereikbaarheid Izumo Taisha

Vanaf halte nummer 1 van de bus terminal naast Izumo Station vertrekt iedere 30 minuten een rechtstreekse bus naar Izumo Taisha. De rit duurt ongeveer 25 minuten.

Je kunt ook kiezen voor de trein. Neem een Ichibata Electric Railway trein richting Matsue en stap in Kawato Station over op de Taisha Lijn. Vanaf het eindpunt van de lijn in Izumo Taisha-mae Station loopt je in 5 minuten naar het heiligdom. De treinrit duurt in totaal 20 minuten.

Vanaf Matsue neem je een Ichibata Electric Railway trein richting Izumo en stap je in Kawato Station over op de Taisha Lijn. Vanaf Matsue ben je ruim 3 kwartier onderweg.