Bikan Chiku in Kurashiki

Bikan Chiku

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Tijdens de Edoperiode was Kurashiki een belangrijk handelscentrum. Het meest waardevolle product in Japan in die tijd was rijst, wat uit de verre omgeving naar de stad gebracht. Hier werd het opgeslagen in een van de vele pakhuizen en op het juiste moment vervoerd naar OsakaKyoto en Edo (de toenmalige naam voor Tokyo). Rijst werd per boot aan- en afgevoerd en opgeslagen in de traditionele kura-pakhuizen van de wijk Bikan Chiku.

Om het vervoer zo efficiënt mogelijk te regelen werden grachten gegraven zodat bootjes eenvoudig de pakhuizen konden bereiken. Ooit lag er een uitgebreid netwerk van grachten in Kurashiki, waarvan slechts een gedeelte bewaard gebleven is. De gracht in het historische Bikan Chiku loopt langs oude pakhuizen en woningen van rijke handelaren. De stenen bruggen over de grachten en de houten huizen zijn bijzonder pittoresk.

De traditionele pakhuizen hadden dikke muren en waren wit met zwarte tegels. Langs de gracht staan een aantal prachtige exemplaren die tegenwoordig dienst doen als winkels, restaurants en musea.

Ohara Museum

Ohara Museum

Het Ohara Museum is geen pakhuis maar werd speciaal gebouwd in 1930 als eerste museum met westerse kunst in Japan. Oorspronkelijk was alleen kunst van Franse schilders te zien in het museum, maar de collectie is uitgebreid met onder andere Vlaamse en Nederlandse meesters.

Archeologisch Museum

Kurashiki

Het Archeologisch Museum van Kurashiki is gevestigd in een oud pakhuis en heeft zo’n 700 archeologische vondsten te zien die een goed beeld geven van hoe Japanners vroeger leefden.

Speelgoedmuseum

Speelgoedmuseum

Het speelgoedmuseum is gevestigd in een aantal aan elkaar gekoppelde oude pakhuizen. Hier is historisch speelgoed vanuit heel Japan te vinden. Voor westerse bezoekers is het wellicht niet altijd even duidelijk hoe het speelgoed gebruikt werd, maar het is wel leuk om in de oude pakhuizen rond te struinen.

De steegjes

De steegjes

Tussen de gracht van Bikan Chiku en Ivy Square liggen een paar leuke steegjes met winkeltjes en restaurantjes in oude pakhuizen en woningen. Dit is een prima plek om een leuke souvenir te kopen. Het aanbod is veelal handgemaakt door lokale vakmensen.

Bereikbaarheid Bikan Chiku

De wijk ligt op 10 minuten lopen ten zuiden van Kurashiki Station. De snelste weg is via Kurashiki Chuo Dori, de hoofdweg die vanaf het station zuidwaarts loopt. Leuker is het echter om via de overdekte winkelstraat Kurashiki Center Gai te lopen die iets te oosten van het station zuidwaarts loopt.