Shimanami Kaido

Shimanami Kaido

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

De Shimanami Kaido is de meest westelijke van de drie hoofdverbindingen tussen het hoofdeiland Honshu en Shikoku. In het oosten loopt een snelweg vanaf Kobe via Awaji Eiland naar Naruto. Halverwege verbinden drie grote bruggen een paar eilanden in de Japanse Binnenzee met Kurashiki en Okayama aan de kant van Honshu en Marugame op Shikoku. De langste verbinding loopt aan de westkant van Onomichi naar Imabari. Deze route, de Shimanami Kaido, is 60 kilometer lang en voert via een serie bruggen en zes eilanden. Van de drie landverbindingen is dit de enige route waar fietsers en wandelaars welkom zijn.

De Shimanami Kaido begint in Onomichi en loopt via de eilanden Mukaishima, Innoshima, Ikuchijima, Omishima, Hakatajima en Oshima naar Imabari op Shikoku. De serie van bruggen werd in 1999 in gebruik genomen. Het leven op de eilanden is nauwelijks verandert, maar het is wel een stuk makkelijker geworden voor reizigers om van de laidback sfeer te genieten. Op de meeste eilanden zijn campings en typisch Japanse herbergen te vinden.

Shimanami Kaido

Onder fietsers is de Shimanami Kaido een populaire route. Op de eilanden liggen de fietspaden ver weg van de autoweg die min of meer dezelfde route volgt. Bij de bruggen komen fiets- en autoweg bij elkaar. Bij de opritten van de bruggen is rekening gehouden met fietsers door de hellingshoek van de fietspaden te beperken. Omdat het fietspad op de eilanden zoveel mogelijk bij de autoweg uit de buurt blijft is de fietsroute 10 kilometer langer dan de autoroute.

In Onomichi begint de fietsroute van de Shimanami Kaido niet ver van de veerpont tussen het station en Mukaishima. Twee verschillende verhuurders bieden fietsen aan die je in Onomichi kunt ophalen en in Imabari weer in kunt leveren, en vice versa.

Shimanami Kaido

Fiets huren

De goedkoopste aanbieder biedt reguliere fietsen aan tegen een tarief van ¥ 1.100 per dag plus een borg van ¥ 1.100. Op ieder eiland is een “drop-off station” waar je de fiets kunt terug brengen als je halverwege besluit dat je toch liever met de bus verder reist. Breng je de fiets helemaal naar de overkant van de Shimanami Kaido, dan krijg je de borg terug. Stap je tussentijds af en breng je de fiets terug naar een van de “drop-off stations” dan krijg je de borg niet terug. Het is niet noodzakelijk om te reserveren, maar het is wel mogelijk om dat online te doen.

De duurdere fietsen worden verhuurd door fietsenbouwer Giant. Hier huur je een aluminium of carbon fiber racefiets voor ¥ 4.500 tot ¥ 15.600 per dag. Giant heeft geen tussentijdse “drop-off stations” en fietsen kunnen alleen aan de andere kant van de Shimanami Kaido ingeleverd worden tegen betaling van een extra ¥ 3.000 en als het van te voren online geboekt is.

Bereikbaarheid Shimanami Kaido

In Onomichi liggen de locaties van de twee fietsverhuurders vlak buiten het station. De reguliere verhuurder vindt je op het parkeerterrein van het Green Hill Hotel. Giant zit iets verderop in Onomichi U2, een voormalig pakhuis waar nu onder andere een hotel zit.

In Imabari zijn beide verhuurders gevestigd in het treinstation. De locatie van de reguliere verhuurder ligt net buiten de westelijke uitgang van het station. Giant zit binnen in het gebouw.

Mocht je halverwege afstappen en je fiets achterlaten bij een van de “drop-off stations” dan is er altijd een bushalte in de buurt. Op Mukaishima, Innoshima en Ikuchijima rijden lokale buslijnen van Onomichi. Op de overige eilanden stoppen alleen langeafstandbussen.

Ook zijn alle eilanden per veerboot verbonden met of Onomichi of Imabari.