Onomichi tempel route

Tempel Route

Tours

Verdiep je ervaring met een georganiseerde tour. Boek bij een lokale touroperator op het Viator platform.

Viator

Een uitgezette wandelroute, de Tempel Route, loopt de hellingen van Onomichi op en af langs 25 van de mooiste tempels. De smalle steegjes langs de hellingen maken het stadje bijzonder pittoresk. Wellicht is dat de reden dat hier een enorm aantal tempels te vinden is. Veel meer dan je zou verwachten in een stadje van deze afmetingen zelfs. Veel meer bovendien dan je op een dag kunt bezoeken. Het grote aantal tempels draagt bij aan de karakteristieke sfeer en trekt behoorlijk wat bezoekers.

De Tempel Route is slechts 2,5 kilometer lang maar als je bij elke bezienswaardigheid onderweg stopt kun je er prima een hele dag over doen. De beste manier om de tempels langs de route te omschrijven is charmant. Geen enkele tempel op zich is de reis waard en geen enkele tempel is bijzonder groot. Een paar hebben behalve een hoofdgebouw een paar bijgebouwen en een paar hebben zelfs een pagode. Voor een aantal moet je bovendien een klein beetje van de route afwijken om ze te bezoeken.

Maar dat maakt de wandeling er niet minder om. Iedere tempel op zich is een oase van rust en de hoger gelegen tempels hebben bovendien een mooi uitzicht over de lager gelegen stad en de Shimanami Kaido. De goed aangegeven route slingert door smalle straatjes en steegjes langs huizen, scholen en winkeltjes.

Behalve tempels voert de Tempel Route onderweg ook langs de voormalige residenties van Hayashi Fumiko en Shiga Naoya, twee prominente schrijvers die de stad hun thuis noemden. Een leuke plek om even van de route af te wijken is Senkoji Park, bovenop een heuvel. Klim zelf naar boven of neem de kabelbaan naar de top. Vooral in de lente is het park erg aantrekkelijk, als de kersenbloesem er volop bloeit.

Senko-ji

De belangrijkste tempel van Onomichi is Senko-ji, gesticht in 806 op de helling van een heuvel direct ten noord-westen van het stadscentrum. Op de Tempel Route ligt deze tempel ongeveer halverwege. Bovenop de heuvel ligt het Senko-ji Park, vernoemd naar de tempel. De wandelroute naar het park loopt door de tempel en volgt het Pad van de Literatuur, met gedichten in steen gekerfd van zo’n 25 prominente dichters uit Onomichi.

Bovenop de heuvel staat een observatieplatform met een prachtig uitzicht over het begin van de Shimanami Kaido. Toegang tot het futuristische observatieplatform is gratis. Op de heuvel staat ook het Onomichi Art Museum, ontworpen door de vooraanstaande Japanse architect Ando Tado die ook bekend is van de musea op het kunsteiland Naoshima.

Het Senko-ji Park is vooral eind maart en begin april een fantastische plek om te bezoeken, want dan kleurt de hele heuvel roze met sakura kersenbloesems. Het bloeiseizoen markeert het einde van de winter en het begin van de lente, wat veel Japanners met vreugde vervult. Velen trekken er dan ook op uit om het aanbreken van de lente te vieren met een picknick onder de bloesems. Senko-ji Park wordt gezien als een van de 100 beste sakura spots in Japan. Uiteraard betekent dat wel dat als je in deze periode reist je rekening met houden met drukte.

Bereikbaarheid Tempel Route

Het begin van de Tempel Route ligt een paar honderd meter ten oosten van Onomichi Station. Je kunt de route ook vanaf de andere kant beginnen. Een taxi brengt je in een paar minuten van het station naar het meest oostelijke punt van de route.

Om Senko-ji Park te bereiken kun je de wandelroute langs de heuvel omhoog volgen, maar je kunt ook kiezen voor de Senkoji Temple Mountain Ropeway. Via deze kabelbaan, waarvan het dalstation ongeveer halverwege de Tempel Route ligt, ben je in een paar minuten bovenop de heuvel.