Op deze pagina
Dag van de Grondwet
Grondwet van Japan
Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog capituleerde Japan. De Amerikanen wonnen daarmee officieel de oorlog. Hen viel de zware taak om de democratie in Japan vanaf de grond opnieuw op te bouwen. De moeilijkheid was natuurlijk dat de Japanners na Hiroshima, Nagasaki en vijf jaar propaganda helemaal niet zaten te wachten op Amerikaanse invloed. Amerika kon twee kanten op: of de keizer de doodstraf geven voor oorlogsmisdaden, of de keizer vrijwel alle macht afnemen.
De Amerikaanse generaal Douglas MacArthur, de hoogste militaire baas van de Amerikaanse strijdkrachten in Japan, realiseerde zich dat als hij keizer Hirohito ter dood zou veroordelen hij het Japanse volk tegen zich zou keren waardoor het land onbestuurbaar zou kunnen worden. Als hij de keizer in leven en in functie zou laten als ceremonieel staatshoofd kon hij de goodwill van het Japanse volk winnen. Zijn plan van succesvol.
Om de nieuwe, minder machtige positie van de keizer vast te leggen moest er een nieuwe grondwet komen. Generaal MacArthur schreef deze grondwet en putte inspiratie uit verschillende grondwetten, waaronder die van Duitsland en Nederland. Naast de positie van de keizer werd ook vast gelegd dat Japan geen leger meer zou mogen hebben. Japan heeft tot op de dag van vandaag dan ook alleen zelfverdedigingstroepen.
Hoewel Japan de vrijheid heeft om de grondwet te wijzigen, zijn er tot nog toe geen aanpassingen gedaan aan de wet van MacArthur. Daarmee is de Japanse grondwet een van de langst ongewijzigde grondwetten ter wereld.
Dag van de Grondwet
Op 3 mei, de Dag van de Grondwet wordt stilgestaan bij de geschiedenis die leidde tot de totstandkoming van de grondwet in 1947 en de positieve gevolgen die de grondwet sindsdien gehad heeft voor de democratie en de economie. De Dag van de Grondwet is bovendien onderdeel van Golden Week.