Dag van het Natuurgroen

Dag van het Natuurgroen

Golden Week

Golden Week is een periode van vier nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt veel gereisd en genoten van de lente.

Dag van het Natuurgroen

Na het overlijden van keizer Hirohito op 7 januari 1989 werd zijn oudste zoon Akihito keizer van Japan. De verjaardag van Hirohito op 29 april was dus niet langer de verjaardag van de keizer. Maar na een regeerperiode van 62 jaar kon 29 april niet zomaar ineens geschrapt worden als feestdag.

Hirohito was de keizer en opperbevelhebber van het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn macht werd hem grotendeels ontnomen in de nieuwe grondwet die op 3 mei 1947 van kracht werd. De 62 jaar dat Hirohito staatshoofd van Japan was waren turbulent en zeker een vorm van herdenking waardig. Zodoende werd begin 1989 besloten om Hirohito’s verjaardag te behouden als nationale feestdag. Hirohito was een fervent plantenliefhebber, dus werd besloten om 29 april om te dopen tot Dag van het Natuurgroen.

Herhaalde pogingen tot wetswijziging leidden er in 2007 toe dat 29 april vernoemd werd tot Showa Dag, een officiëlere herdenking van Hirohito’s regeerperiode. De Dag van het Natuurgroen werd verplaatst naar 4 mei. De Dag van de Grondwet was al een nationale feestdag op 3 mei en op 5 mei wordt Kinderdag gevierd. Zo ontstond een periode van 3 aaneengeschakelde feestdagen die samen met Showa Dag op 29 april Golden Week vormen.