Golden Week is een periode van vier vrijwel aaneengeschakelde nationale feestdagen in Japan. Veel Japanners hebben vrij vanaf 29 april tot en met 5 mei. Het is dan ook de langste vakantieperiode voor velen. Er wordt veel gereisd en genoten van de lente.

Na de Dag van het Natuurgroen op 4 mei komt op 5 mei de Kinderdag, de laatste dag van Golden Week.

Kinderdag is bij lange na de oudste feestdag van Golden Week. Al ruim 1.500 jaar wordt op de vijfde dag van de vijfde maand stilgestaan bij de individualiteit, de persoonlijkheid en het geluk van kinderen. Toen Japan overstapte van de Chinese kalender naar de Gregoriaanse werd deze feestdag meegenomen naar 5 mei (de vijfde dag van de vijfde maand). Ook in andere landen waar de Chinese kalender nog wel in gebruik is wordt Kinderdag gevierd. Wat de precieze oorsprong is weet niemand meer, maar het moge duidelijk zijn dat het een eeuwenoude traditie is.

Tot enkele jaren geleden stond Kinderdag bekend als Jongensdag. Meisjesdag was tijdens het Hinamatsuri festival op de derde dag van de derde maand. Veel van de tradities van deze dag zijn dan ook gericht op jongens.

Kinderdag

Zo wordt er door families met jongens een vlag in de vorm van een karper uitgehangen. Deze vlaggen heten koinoboriKoi betekend karper en nobori opklimmen. De legende gaat dat karpers die tegen de stroom van de rivier op zwemmen veranderen in draken. Het symboliseert kracht, iets wat families traditioneel hun jongens toewensen. Je zult dus tijdens Golden Week overal in Japan koinobori zien wapperen.