Weer in Japan

Het weer in Japan

Hoe jij je reis naar Japan beleeft hangt voor een groot deel af van het weer. Regent het de hele dag? Is het bloedheet? Heb je continu koude voeten? Het weer in Japan is stabiel en goed voorspelbaar. Net als in Nederland en België kent Japan 4 seizoenen. De overgang tussen de seizoenen verloopt wel sneller en stabieler dan bij ons.

  • Winter: duurt gemiddeld van december tot maart. Begin december en eind maart kan het warm genoeg zijn om zonder jas buiten te lopen.
  • Lente: begint begin april met de bloei van de kersenbloesem en eindigt eind mei met de regenseizoen. Het weer is stabiel en temperaturen comfortabel.
  • Zomer: wordt ingeluid door een regenseizoen van ongeveer 6 weken vanaf begin juni. Daarna wordt het broeierig warm en koelt het ’s nachts nauwelijks af. In september laten tyfoons weten dat de zomer er weer bijna op zit.
  • Herfst: duurt van begin oktober tot begin december. De temperaturen zakken weer naar een comfortabel niveau en het weer blijft stabiel.

In het diepe zuiden van Kyushu en op de archipel van Okinawa heerst een subtropisch klimaat met eigenlijk maar 2 seizoenen. De winters worden gekenmerkt door comfortabele, lente-achtige temperaturen met vrij stabiel weer. De zomers zijn heet met korte, hevige regenbuien.

Neerslag

Het weer in Japan wordt gekenmerkt door aardig wat neerslag, verspreid over het hele jaar. In het regenseizoen in juni en het tyfoon-seizoen in september valt op de meest plekken de meeste regen. Op de vier grote eilanden sneeuwt het in de winter. Hoe noordelijker, des te meer sneeuw. In de bergen liggen dan ook talloze ski resorts die ook bij wintersporters uit Europa populair zijn.

Tyfoons

Zodra het zeewater van de Grote Oceaan ten zuiden van Japan een temperatuur van boven de 26°C bereikt ontstaan er tropische cyclonen. Stormen die ontstaat in de westelijke helft van de Grote Oceaan worden tyfoons genoemd. De atmosferische omstandigheden zorgen ervoor dat tyfoons naar het noorden afbuigen richting de Filipijnen, Taiwan, Korea en Japan. Van de tientallen stormen die ieder jaar boven de Grote Oceaan ontstaan trekt een handje vol over of vlak langs Japan.

Een overtrekkende tyfoon brengt veel wind en regen mee. Het openbare leven komt 12 tot 24 uur volledig stil te liggen. Treinen rijden niet, winkels gaan dicht en er is bijna niemand op straat. Omdat Japan hieraan gewend is komt het openbare leven na afloop snel weer op gang en valt de schade over het algemeen mee.

Weer in Japan op dit moment


Nu in Tokyo

zeer lichte bewolking

4°C

Nu in Osaka

zeer lichte bewolking

1°C

Nu in Fukuoka

onbewolkt

5°C

Gemiddelde temperatuur


In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde temperatuur overdag per maand voor een aantal belangrijke bestemmingen.

JanFebMrtAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Tokyo10°C10°C13°C18°C23°C25°C29°C31°C27°C22°C17°C12°C
Osaka9°C9°C13°C20°C24°C27°C31°C33°C29°C23°C17°C12°C
Kyoto8°C9°C13°C20°C24°C27°C31°C33°C29°C23°C17°C11°C
Fukuoka10°C11°C14°C19°C24°C27°C31°C32°C28°C23°C17°C13°C
Sapporo-1°C0°C4°C11°C18°C21°C25°C26°C22°C16°C9°C2°C
Bron: Japan Meteorological Agency

Bijzondere seizoenen


Sakura, kersenbloesem in Japan

Kersenbloesem

Als de lente komt in Japan dan trekt een golf van roze bloesem over Japan. De kersenbloesem, sakura in het Japans, is een fenomeen dat je niet mag missen.

Wanneer is het regenseizoen in Japan?

Regenseizoen

De overgang van lente naar zomer gaat in Japan gepaard met een regenseizoen van 5 tot 6 weken. Na het regenseizoen begint een bloedhete zomer.

Veelgestelde vragen


Wat is de beste reistijd voor Japan?

In de lente (april en mei) en de herfst (oktober en november) is het weer in Japan stabiel en zijn de temperaturen comfortabel. De meeste reizigers kiezen een van deze twee perioden voor hun reis.

Wanneer bloeit de kersenbloesem?

De bloei van de kersenbloesem markeert de komst van de lente en trekt over Japan van zuid naar noord. In het zuiden begint de bloei eind maart. Het grootste deel van de rest van het land ziet de bloesem in april.

Wanneer is het regenseizoen?

Het regenseizoen in Japan markeert de overgang van lente naar zomer. Deze periode duurt 5 à 6 weken en begint eind mei of begin juni.

Wanneer in het tyfoon-seizoen?

Het einde van de zomer wordt aangekondigd door de komst van tropische cyclonen, tyfoons genoemd. Van de tientallen tyfoons die ontstaan boven de Grote Oceaan trekt een handje vol over of vlak langs Japan, meestal in september.