Reizen per bus

Reizen met de highway bus in Japan

Japan Bus Pass

MON to THU Pass

Onbeperkt reizen van maandag t/m donderdag

3 dagen

€ 60

5 dagen

€ 75

7 dagen

€ 90

All Day Pass

Onbeperkt reizen van maandag t/m donderdag

3 dagen

€ 75

5 dagen

€ 90

Prijzen kunnen afwijken, check altijd de officiële website.

Japan heeft een enorm netwerk van zogenoemde highway bussen. Ook plaatsen waar je met de Shinkansen of zelfs de reguliere trein niet komt kun je met de bus vaak prima bereiken. De meeste regio’s in Japan hebben een regionale vervoerder. De vervoerders hebben vaak eigen treinlijnen, eigen lokale buslijnen en vaak ook een of meer highway bus routes die ze exploiteren. Deze vervoerders richten zich echter niet op buitenlandse toeristen en informatie in het Engels is dan ook schaars.

Er zijn ook een paar nationaal opererende bus vervoerders die wel prima informatie in het Engels beschikbaar hebben en bovendien de meest uitgebreide routenetwerken onderhouden. Zo is ook voor internationale reizigers de bus een van de goedkoopste manieren om door Japan te reizen.

Kaartje kopen & de bus nemen

Een kaartje voor de highway bus koop je bij het loket op een busstation of online. De meeste vervoerders hebben hun reserveringspagina alleen beschikbaar in het Japans. Bovendien moet je zowel op het busstation als online eerst te weten zien te komen welke vervoerder een bepaalde route rijdt voordat je weet waar je een kaartje moet kopen.

Gelukkig zijn er ook een paar Engelstalige websites die tickets verkopen voor vrijwel het hele land.

Reguliere bus vervoerders stoppen in de grote steden in de bus terminals. Sommige budget aanbieders hebben eigen haltes vaak net om de hoek. De budget haltes zijn niet altijd even makkelijk te vinden, dus check van tevoren goed op je ticket waar precies jouw bus stopt.

Buiten de grote steden stoppen de bussen vaak op bushaltes langs de snelweg (vandaar de naam highway bus). De snelweg haltes liggen lang niet altijd op een centrale plek, dus wees voorbereid op de mogelijkheid dat je voor het laatste gedeelte van je reis gebruik een lokale bus of taxi moet gebruiken.

Buspassen

Net als dat je met de Japan Rail Pass of een regionale treinpas onbeperkt kunt reizen met bepaalde treinen zijn er voor de highway bus soortgelijke opties.

Het highway bus netwerk

Het uitgebreide netwerk van highway bus lijnen wordt onderhouden door vervoerders van over heel Japan. In de grotere steden en op belangrijke knooppunten zijn busterminals waar je binnen kunt wachten. Hier zitten ook de verkooppunten van de verschillende vervoerders die op dat busstation stoppen.

Highway bus kaart

Naast de regionale vervoerders zijn er een paar busbedrijven die landelijk rijden:

  • Willer Express
  • JR Bus

Willer Express biedt de Japan Bus Pass aan waarmee je onbeperkt reist met alle bussen van deze vervoerder. In de bussen van JR Bus is over het algemeen de Japan Rail Pass geldig.