Hiroshima

Hiroshima oorlog en vrede

Hiroshima is een bruisende havenstad in het westelijke puntje van het grootste Japanse eiland Honshu. Iedereen kent de naam Hiroshima, maar alleen vanwege die ene seconde dat letterlijk hel losbarstte boven de stad op 6 augustus 1945. Maar verwacht niet dat als je in Hiroshima uit de Shinkansen stapt je terecht komt in een woestijn van rokend puin. Net als elke andere middelgrote Japanse stad is Hiroshima modern, bruisend en vol met leuke winkels en restaurants.

Hiroshima staat al sinds 1589 op de kaart, maar als je heel goed kijkt zal je opvallen dat de binnenstad doorkruist wordt door rechte, brede lanen en dat de gezellige smalle straatjes die je bijvoorbeeld vindt in Kyoto of Osaka schaars zijn. Het historische centrum is helaas niet meer en je zult binnen een straal van 5 kilometer rond het centrum ook weinig gebouwen van voor 1945 aantreffen. Dit geeft Hiroshima een moderne sfeer.


Hiroshima excursies


Hiroshima accommodatie


Hoewel de meeste sporen van de atoombom aanval van 1945 intussen uitgewist zijn is dat toch waar je aan denkt. In het midden van de stad aan de oever van de Honkawa rivier staat de Atoombom Koepel (Genbaku Domu). Gebouwd in 1915 door een Tsjechische architect is dit het enige gebouw binnen een straal van 5 kilometer dat niet met de grond gelijk gemaakt is door de bom. De reden hiervoor is dat de bom een paar honderd meter recht boven het gebouw tot ontploffing kwam. Waar alle andere gebouwen zijdelings weggevaagd werden heeft de sterke structuur van de koepel ervoor gezorgd dat de enkel neerwaartse druk het gebouw niet fataal geworden is. Tot op de dag van vandaag staat het in de zelfde staat van halve verwoesting en is nu een monument voor de terreur die op 6 augustus 1945 over de stad werd uitgestort.

Even verderop langs de rivier vindt je het Peace Memorial Park, met een monument en een museum over die ene gebeurtenis die tot op de dag van vandaag de levens van de inwoners van Hiroshima beïnvloed.

Gelukkig is er meer te zien in Hiroshima dan alleen een herinnering aan mogelijk de zwartste dag in de geschiedenis van de wereld. Tegenover de Atoombom Koepel staat een replica van het historische kasteel Hiroshima. Dit was de zetel van de de bestuurder van de regio in de tijd van de samurai. Hoewel het kasteel zelf natuurlijk niet het origineel is staat de replica wel op de originele fundering.

Nog geen 20 minuten met de trein buiten het centrum kom je bij de terminal van de ferry naar Miyajima, wellicht een van de bekendste visuele kenmerken van de regio. Miyajima, wat eigenlijk een bijnaam is voor het eiland, betekend schrijn eiland. De bijnaam wordt ingegeven door Itsukushima Jinja, de belangrijkste Shinto schrijn op het eiland en tevens de grootste toeristische trekpleister. De toegangspoort tot Itsukushima Jinja staat bij vloed met haar voeten in het water. Het gebied rond de schrijn is zeker de een bezoekje waard.

Je kunt niet in Hiroshima geweest zijn en geen Hiroshima-stijl okonomiyaki gegeten hebben. Een okonomiyaki is een Japanse pannenkoek gevuld met kool en vlees of garnalen. Er is een fierse rivaliteit tussen Hiroshima, Osaka en Tokyo over wat nou de beste okonomiyaki is. Wat je dus te doen staat is okonomiyaki eten in alle drie de steden en zelf tot een oordeel komen.