Hokkaido

Hokkaido

Hokkaido

Hokkaido is het op een na grootste van de vier grote eilanden van Japan. Het is ook het dunst bevolkte van de vier. Bezoekers komen vooral hier heen om van de natuur te genieten.

Winters zijn streng, met veel sneeuw en temperaturen onder het vriespunt, en zomers zijn zachter dan in de rest van het land. In de zomermaanden komen natuurliefhebbers naar de regio om te wandelen, fietsen en kamperen. In de winters is het rijk aan de skiërs en snowboarders.

In tegenstelling tot het hoofdeiland Honshu, met historische steden als Kyoto en Nara, is de welbekende eeuwenoude Japanse cultuur minder voelbaar in Hokkaido. Al zeker 20.000 jaar geleden woonden inheemse Ainu stammen op het eiland. Duizenden jaren leefde de bevolking een simpel bestaan. Ongeveer 1.400 jaar geleden werd het eiland voor het eerst door de Japanners “ontdekt” en over de eeuwen heen is de relatie veranderd van handelspartner tot kolonie tot integraal onderdeel van het land. Het laatste conflict tussen het eiland en de rest van Japan werd in 1869 beslecht.

De Ainu bevolking is jarenlang genegeerd en gediscrimineerd, maar recent wordt er zorgvuldiger omgegaan met dit culturele erfgoed. Op een aantal plekken wordt de Ainu cultuur weer kleinschalig maar zichtbaar bedreven.

Bestuurlijk gezien is het eiland iets anders ingedeeld dan het grootste gedeelte van de rest van Japan. Elders in Japan is de prefectuur de enige bestuurlijke tussenlaag tussen de landelijke overheid en de steden. Het noordelijke eiland is op zichzelf een prefectuur, maar is onderverdeeld in sub-prefecturen. Als bezoeker merk je hier weinig van, maar het geeft wel aan dat in meerdere opzichten het eiland wezenlijk verschilt van de rest van Japan.

Hokkaido reisgidsen


 • Furano

  Furano

  In de zomer is Furano het typische voorbeeld van het platteland van Hokkaido. In de winter verandert het dorp in een ski resort.

 • Hakodate

  Hakodate

  De stad Hakodate op het eiland Hokkaido was een van de eerste havens in Japan die opengesteld werd aan het einde van de Edoperiode.

 • Otaru

  Otaru

  De historische havenstad Otaru, even buiten Sapporo, staat bekend vanwege het hippe kanaaldistrict met restaurants en galerieën in oude pakhuizen.

 • Sapporo

  Sapporo

  Sapporo is de hoofdstad van het eiland Hokkaido en een van de snelst groeiende steden van Japan. Zowel in de zomer als in de winter is dit een leuke bestemming.

 • Shikotsu-Toya

  Shikotsu-Toya

  Het Nationaal Park Shikotsu-Toya ligt even buiten Sapporo en is een populaire bestemming voor wandelaars en buiten sporters.

 • Shiretoko

  Shiretoko

  Het schiereiland Shiretoko is een van de mooiste en ongerepte Nationale Parken van Japan. In de winter is hier langs de kust drijfijs te zien.

Regionale treinpassen


Regionale treinpassen in Tohoku

Hokkaido

Reis onbeperkt tussen de grote steden in de Hokkaido regio met deze treinpassen: