Het fort Goryokaku is een fortificatie in westerse stijl in de stad Hakodate op het Japanse eiland Hokkaido. Dit verdedigingswerk werd gebouwd tegen het einde van de Edoperiode om de strategisch gelegen stad te verdedigen tegen een westerse invasie. Een paar jaar later was Goryokaku het toneel van de strijd tussen de troepen van de shogun en het oppermachtige leger van Keizer Meiji.

Toen die strijd gestreden was, had het fort niet langer een strategische militaire doel en werd het in 1910 omgetoverd tot openbaar park. De ruim duizend kersenbomen langs de slotgracht en in de rest van het park trekken iedere lente een groot publiek.

Begin mei is de beste periode om Hakodate te bezoeken, want dan bloeien de kersenbomen van Goryokaku. Vanaf de uitkijktoren naast het fort heb je een prachtig uitzicht over de volledige vesting. Het park is gratis toegankelijk maar voor de uitkijktoren betaal je toegang (zie details hieronder).

In de korte periode dat Goryokaku in handen was van de shogun in Edo (nu Tokyo) diende het fort als bestuurlijk hoofdkwartier voor heel Hokkaido. Het gebouw waar de bureaucratie gevestigd was werd in 1871 afgebroken maar is inmiddels in detail opnieuw opgebouwd.

Tickets & Tours

Tickets & tours

Ervaar Japan werkt samen met tour website Viator. Lokale touroperators kunnen via Viator hun aanbod onder de aandacht brengen. Hierdoor heeft Viator het grootste aanbod van lokale ervaring.

Bereikbaarheid

Vanaf Hakodate Station neem tram 2 of 5 richting Yunokawa en stap uit bij de halte Goryokaku Koen Mae. Vanaf hier loop je in 10 minuten naar het fort.