Sapporo reisgids

Sapporo is de hoofdstad van het noordelijke eiland Hokkaido. Tegenwoordig is het de vijfde stad van Japan maar zo’n 150 jaar geleden woonden hier slechts 7 mensen. Je kunt je dus voorstellen dat het een moderne stad is zonder de geschiedenis en cultuur die je vindt in bijvoorbeeld Kyoto.

Hokkaido was vroeger geen onderdeel van Japan. De oorspronkelijke bevolking waren de Ainu. In de taal van de Ainu betekent Sapporo iets als “belangrijke rivier die door de vlakte stroomt”.

Pas na de openstelling van Japan in 1868 werd Hokkaido ontwikkeld werd Sapporo ontwikkeld als stad. Nu staat de stad vooral bekend om bier, ramen en het jaarlijkse ijsfestival dat in februari plaats vindt.

Openbaar vervoer


De luchtroute tussen Tokyo en Sapporo is een van de drukst bevlogen routes ter wereld. Door de grote concurrentie op deze route liggen de ticket prijzen laag. Voor de vlucht van 90 minuten betaal je ¥ 5.000 – ¥ 20.000. Sinds enkele jaren rijdt er ook een rechtstreekse Shinkansen vanaf de hoofdstad naar Hokkaido. In de toekomst wordt de hogesnelheidslijn doorgetrokken naar Sapporo, maar nu eindigt deze lijn nog in Hakodate. Vanaf hier neem de Limited Express Hokuto. Voor deze hele reis is de Japan Rail Pass geldig.

Metro

Drie metrolijnen doorkruisen het centrum van de stad.

 • Tozai-lijn: Deze lijn loopt van oost naar west door de stad en stopt bij een aantal bezienswaardigheden
 • Nanboku-lijn: Deze lijn loopt van noord naar zuid door de stad en sluit bij Susukino Station aan op de tram
 • Toho-lijn: Deze lijn loopt ook van noord naar zuid en verbindt het centrum met Okadama Airport, waar vooral regionale vluchten naar bestemmingen binnen Hokkaido vertrekken

Tram

Er rijdt een tramlijn in het zuidoosten centrum die een circulaire route volgt. Vanaf metrostation Susukino loopt de lijn richting de kabelbaan die naar de top van Mount Moiwa loopt.

Overnachten in Sapporo


Het centrum is in genummerde blokken verdeeld naar de windrichtingen, bijvoorbeeld “South 3 / West 6” of “South 2 / East 5”. Zo vind je in de stad altijd eenvoudig je weg.

South

De meeste hotels liggen aan de zuidkant van het centrum, in de wijk South. Deze wijk wordt gescheiden van North door het Odori Park. Behalve veel hotels vind je hier ook veel winkels, restaurants en entertainment. Het is dan ook het meest levendige gedeelte van de stad.

North

De wijk North ligt direct ten noorden van het Odori Park, wat de wijk scheidt van South. Het grootste treinstation van de stad ligt in North. In het stationsgebied liggen een aantal prima hotels die vooral voor treinreizigers gunstig gelegen zijn.

Torii

Tours & excursies

Ontdek de leukste dingen om te doen in Sapporo. Boek tickets en activiteiten online met de besteprijsgarantie! Lees beoordelingen over populaire tours en attracties in Sapporo.

Zien & doen in Sapporo


Niseko

Niseko

De beste sneeuw van Japan ligt in de ski resorts van Niseko, even buiten de stad.

Odori Park

Odori Park

Het Odori Park is een langgerekte groenstrook die het centrum van de stad verdeelt in North en South.

Sapporo Sneeuwfestival

Sapporo Sneeuwfestival

Ieder jaar in februari wordt het Odori Park door sneeuwkunstenaars omgetoverd in een expositie van enorme sneeuwsculpturen voor het Sapporo Sneeuwfestival.

City Guides

Er zijn nog geen City Guides beschikbaar voor Sapporo.

Van ons blog


 • Sterren kijken in Japan
  Ga je naar Japan en houd je van waarnemen? Dat komt goed uit, want er zijn veel lekker donkere plekken waar je goed kunt sterren kijken in Japan!
 • De 10 grootste steden van Japan
  Japan is een bijzonder land met veel afwisseling. Naast de traditie en cultuur heeft het land ook enorme steden. Dit zijn de 10 grootste steden van Japan.
 • Japow deel 3: laatste dagen in Hokkaido
  De Japow reis naar de Japanse poedersneeuw is alweer bijna voorbij, maar niet zonder toch nog een keer de latten onder te binden.